Főoldal Technika és Tudomány A Moderna vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Moderna vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

0 megtekintés

Két nap alatt a második oltóanyag kapott zöld utat az amerikai gyógyszerügynökségtől.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szerint a Moderna koronavírus elleni vakcinája 94.1%-os hatékonysággal bír – közölte a BBC.

A hatóság 54 oldalas jelentése szerint az oltóanyag biztonságos, és a komolyabb mellékhatások is ritkák. Ezzel gyakorlatilag minden akadály elhárult az elől, hogy a vakcina megkapja a sürgősségi engedélyt az Egyesült Államokban.

A Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcinája után ez lehet a második oltóanyag az USA-ban, amit engedélyeznek. Az Egyesült Államokban hétfőn indult az oltás az amerikai és a német cég vakcinájával, amelyet elsőként egy New York-i ápolónő kapott meg.

Az amerikai Moderna ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer. A kutatásokat kollégájával közösen az a magyar tudós, Karikó Katalin végezte el még a 2000-es években, aki most már a BioNTechnek dolgozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek