Főoldal Autó A lopás legalizálása, az alkotmányozás szégyene: reagáltak az ellenzéki pártok az alkotmánymódosításra

A lopás legalizálása, az alkotmányozás szégyene: reagáltak az ellenzéki pártok az alkotmánymódosításra

11 megtekintés

A Momentum azt ígéri, 2022 után lemossák ezt a szégyent, a DK pedig elmagyarázta, azért vonult ki a szavazásról, mert nem tekinti legitimnek az Alaptörvényt sem.

Ahogy az várható volt, nem hagyták szó nélkül az ellenzéki pártok, hogy a kormánypártok a kilencedik alkotmánymódosítást és a választási törvény módosítását is megszavazták a Parlamentben kedd délelőtt: a Momentum a közpénzek ellopásának legalizásáról, a szavazásról kivonult DK pedig kirekesztő családpolitikáról beszélt.

“Az alkotmányozás szégyene, ami ma a Parlamentben történt. 2022 után lemossuk ezt a szégyent. Az európai Magyarországon minden parlamenti pártot bevonva, civil szervezetekkel konzultálva fogunk új alkotmányt alkotni, amit aztán népszavazással erősítünk meg” – áll a Momentum elnöke, Fekete-Győr András közleményében, hozzátéve, hogy “ahogy tavasszal, úgy Orbán Viktor most is a közpénzek ellopására és hatalomtechnikázásra használja a járványhelyzetet.”

A DK azzal indokolta kivonulását, hogy a párt nem fogadja el legitimként az Alaptörvényt sem, tehát a módosításon sem vesznek részt. A párt frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely közleményében azt írja, “szerint a Fidesz erkölcsileg már régen hiteltelenné vált ahhoz, hogy keresztény értékekre hivatkozva írja át Magyarország Alaptörvényét. A pánikkormány és gyáva miniszterelnöke jobban tenné, ha a Borkai-, Szájer- és Kalota-ügyek után nem akarná erkölcsből és kereszténységből kioktatni a magyar társadalmat.”

Az LMP-s Schmuck Erzsébet az Indexnek egyszerűen “a rablás szentesítéseként” jellemezte az Alaptörvényt, “amivel a Fidesz ismét bebizonyította, hogy csak a saját hatalmának megőrzése és a gazdagodás érdekli.” A Párbeszéd szerint pedig “a közpénzek ellopásának legalizálása mellett az szülőségről szóló részt emelte ki: “Ennyi erővel azt is el lehet mondani, hogy a kutya állat, a tulipán meg növény, sőt Szabó Tímea egy olyan módosító indítványt is benyújtott ehhez az Alaptörvény-módosításhoz, amely kimondja: Orbán Viktor férfi, és Mészáros Lőrinc férfi.”

(További reagálásokkal a cikket még frissítjük.)

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek