Főoldal Autó A Fidesz a törvénysértésre szavazott

A Fidesz a törvénysértésre szavazott

6 megtekintés

Mégsem módosítják a Pest megyei választókerületek határait, pedig kötelező lenne, és jövőre már késő. A Fidesz csütörtökön még támogatta az erről szóló ellenzéki javaslatot, de kedden leszavazta.

A törvény szerint egyetlen országgyűlési választókerületnek sem lehet több mint 20%-kal több lakosa, mint az országos átlag, ami most 75 000 fő. Mivel néhány Pest megyei körzet létszáma túlzottan megnőtt, még idén át kellett volna írni a kerülethatárokat, mert a választás előtti évben, azaz 2021-ben ugyanazon törvény szerint már nem szabad ehhez hozzányúlni.

A kormány ennek ellenére nem tett semmit. Ezért novemberben Szabó Timea, a Párbeszéd képviselője nyújtott be egy javaslatot, és december 10-én úgy látszott, hogy ennek nem az lesz a sorsa, ami általában az ellenzéki indítványoké.

Az országgyűlés törvényalkotási bizottsága ugyanis 32 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta, hogy illesszék be az amúgyis folyamatban lévő választási törvénymódosításba. A bizottság meg is indokolta ezt (irományának 2. és 36. pontjában):

„A Nemzeti Választási Iroda korábbi vezetője, Pálffy Ilona a lemondását megelőző utolsó hatpárti egyeztetésen bemutatott egy javaslatot arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene a Pest megyei választókerületeket úgy átalakítani, hogy azok a lehető legminimálisabban módosuljanak. A Párbeszéd által benyújtott módosító javaslat az NVI által készített koncepciót tartalmazza.”

Csütörtöktől szombatig azonban történhetett valami, mert a Fidesz-frakció 12-én külön szavazást kért az említett pontokról, ami általában annak a jele, hogy a többi ponttól eltérően ezeket el akarják utasítani.

És valóban, december 15-én délelőtt leszavazták a korábban még támogatott módosítást.

Nemmel szavazott rá Hende Csaba, a törvényalkotási bizottság elnöke, aki a csütörtöki jelentést benyújtotta, a bizottságban igent mondó többi tag és Pesti Imre kivételével az összes további Fidesz- és KDNP-képviselő, valamint a Jobbik-frakció.

Vagyis maradnak a törvénysértő létszámú Pest megyei választókerületek, és ezen jövőre már csak törvénysértő módon lehet változtatni, ha akarnak. Megkérdeztük a Fideszt, miért gondolták meg magukat, ha válaszolnak, a cikket frissítjük.

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek