Főoldal Gazdaság 2020 őrült év volt, de 2021-re is marad izgalom: erre a 8 dologra kell figyelnünk a világgazdaságban

2020 őrült év volt, de 2021-re is marad izgalom: erre a 8 dologra kell figyelnünk a világgazdaságban

4 megtekintés

A fejlődők és a fejlettek között tovább nőnek a különbségek

A Fitch Solutions a jövő évre 5,3%-os GDP-növekedést vár globálisan (idén pedig 4,1%-os visszaesést), de különbségek jellemzik majd a világgazdaságot főleg a fejlődő és a fejlett országok között. A monetáris politikában például a fejlődő piacokon kamatemeléseket láthatunk majd az infláció megugrása miatt. Az elemzőintézet szerint abban is különbözhetnek a fejlődők és a fejlettek, hogy bár előbbieknek alacsonyabb az adósságrátája, mégis inkább tőlük számíthatunk a kiadások racionalizálására, a befektetőket ugyanis jobban aggaszthatja a fejlődő gazdaságok adósságnövekedési üteme, mint a fejletteké. A fejlődők kötvényei iránt a kereslet alighanem fennmarad, de a befektetők döntéseik során szelektívebbé válnak, és ez nyomást gyakorolhat a fejlődő gazdaságok kormányaira, hogy csökkentsék a kiadásokat.

Újabb különbség a gazdasági reformok terén jelentkezhet, amelyek a 2020-as növekedésösztönző költekezés mellett elmaradtak. A hosszú távú növekedést és a vállalkozásbarát környezetet kialakító reformokra szintén főleg a fejlődő országokban kerülhet sor. A fejlett országokban a prioritást ezzel szemben továbbra is a fiskális költekezés dominálhatja.

Növekvő politikai kockázatok

A Fitch Solutions szerint a politikai nyugtalanság nőni fog 2021-ben. Szerintük a járványtól való félelem távol tartotta a lakosságot a tüntetésektől idén, a kormányzati támogatások pedig segítettek mérsékelni a munkahelyvesztés és jövedelemkiesés hatásait, de még így is jelentős társadalmi nyugtalanság volt több országban, például az Egyesült Államokban. A globális gazdaság visszapattanása egyenetlen lesz, és sok társadalmi szegmens továbbra is érintett lesz a magas munkanélküliséggel.

Miről lesz szó a cikkben?

  • A gazdasági kilábalás mellett is nőni fog a munkanélküliség, ez politikai feszültséget okoz a fejlődő országokban
  • A fejlődő piacokon egyébként is költségvetési és monetáris normalizáció jöhet
  • A piacok jól teljesíthetnek jövőre az intézet szerint
  • A háztartások hitelfelvételi kedve pedig megnőhet jövőre.

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek