Főoldal Itthon Továbbra is fel van függesztve a jogerősen elítélt bűnöző, Czeglédy Csaba ügyvédi kamarai tagsága

Továbbra is fel van függesztve a jogerősen elítélt bűnöző, Czeglédy Csaba ügyvédi kamarai tagsága

5 megtekintés

Továbbra is fel vanfüggesztve az adócsalásért jogerősen elítélt Czeglédy Csaba, baloldali ügyvéd és politikus ügyvédi kamarai tagsága – írja a Mandiner. Czeglédyt most költségvetési csalással vádolják, börtönben is ült.

A Mandiner információi szerint a múlt hét elején ülésezett a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) országos elnöksége, amely döntést hozott Czeglédy Csaba kamarai tagságával kapcsolatban. Az irodájával számos baloldali vezetésű önkormányzatnak dolgozó jogász ugyanis – Bánáti János MÜK-elnököt is ócsároló nyilatkozattal kísérve – fellebbezett, miután a Vas Megyei Kamara felfüggesztette a tagságát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnökeForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Információik szerint a járványhelyzet miatt csak online formában kerülhetett sor a szavazásra, az ennek nyomán született határozat pedig nem nyilvános. Ennek ellenére az eredmény „megjelenik” az országos ügyvédi nyilvántartásban, amelyen Czeglédy továbbra is inaktívként szerepel. Ebből pedig a Mandiner forrásai szerint az következik, hogy
az elnökség helyben hagyta az első fokú döntést a felfüggesztésről.

Öt évnél súlyosabb szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény miatt induló büntetőeljárás esetén a területi kamara elnökének mérlegelés nélküli törvényi kötelezettsége az érintett ügyvéd tevékenységének gyakorlását felfüggeszteni– jegyezte meg még a megyei döntés nyomán a Mandinernek elküldött közleményében a MÜK. Márpedig Czeglédy esetében ez a helyzet, hiszen többedmagával mintegy 6 milliárd forintos költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárásban ül a vádlottak padján a korábban már hasonló ügyben jogerősen elítélt ügyvéd. Igaz, az eljárás finoman szólva is húzódik, és nem a járványhelyzet miatt.

A legutóbbi tárgyalást még szeptember végén tartották, illetve tartották volna, mivel a Kecskeméti Törvényszék érdekellentét miatt kizárta az eljárásból az egyik ügyvédet, megakasztva ezzel a procedúrát. Kénytelen volt, miután kiderült: az egyik, több vádlott védelmét is ellátó ügyvéd korábban annak a vádlottnak a védelmét is ellátta, aki az eljárás során egyezséget kötött, és akivel szemben a Szegedi Törvényszék 2019. június 26-án ítéletet is hozott. Márpedig ez lényegében összeférhetetlenséget jelent.

Azt csak a fideszes Budai Gyula közölte később, hogy az érintett ügyvéd egy bizonyos Binszki József,
aki nem mellesleg a Demokratikus Koalíció szegedi önkormányzati frakciójának frakcióvezetője,

sőt, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke is egyben. Vagyis lényegében Czeglédy Csaba politikai harcostársáról van szó, így Budai szándékosságot sejt az ügyben, ezért etikai vizsgálatot kezdeményezett Binszki ellen. Ez egyelőre nem zárult le.

„Czeglédy Csaba szeretné, hogy 2022-ig az ellene indult büntetőeljárásban első fokon nem születne ítélet, így 2022-ben Szombathelyen összellenzéki jelöltként el tudna indulni a választásokon” – mondta Budai Gyula, aki szerint a gyurcsányista politikus célja a képviselő-jelölti, majd az esetleges parlamenti képviselői státusszal járú mentelmi jog lehet.

A Mandiner megkereste a Kecskeméti Törvényszéket, sikerült-e már tisztázni az érdekellentét problémáját. Sárközy Szabolcs szóvivő arról tájékoztatta a lapot, hogy végül két ügyvédet is kénytelen volt kizárni a joghatóság a perből, akik ezt a lépést vitatva fellebbeztek, ügyük elbírálása jelenleg ítélőtáblai szinten zajlik. Hogy mikor lesz döntés, nem tudni, de
a szeptember óta szünetelő per már bizonyosan csak jövőre folytatódik.

Vagyis ha tényleg az a célja Czeglédynek és társainak, hogy elhúzódjon az eljárás, ezt egyelőre sikerrel érik el.

Forrás: Origo.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek