Főoldal Koronavírus Szlovénia karácsonyig mégis enyhít a korlátozásokon

Szlovénia karácsonyig mégis enyhít a korlátozásokon

0 megtekintés

A szlovén kormány keddtől mégis enyhít néhány, a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozáson karácsonyig. Bár a kabinet szombaton még egy héttel meghosszabbította a szigorításokat az országban, vasárnap késő este, a gazdasági ágazat képviselőivel folytatott tárgyalások után enyhített néhány korlátozáson.

Ennek értelmében az egész ország területén

részlegesen újraindítják a közösségi közlekedést, kinyithatnak az autómosók, a virágüzletek, a vegytisztítók, valamint a fodrász- és szépségszalonok.

A 12 közül négy régióban, ahol jobb a járványhelyzet, kinyithatnak a ruházati, cipő- és sportboltok. Ezekben a régiókban

felfüggesztik a lakhelyelhagyási tilalmat is

azok számára, akik a telefonjukra letöltik a Covid–19 alkalmazást. Ők elhagyhatják a járást vagy a várost, ahol bejelentett vagy ideiglenes lakcímük van, de a régiót nem. Az éjszakai – este kilenc órától reggel hat óráig tartó – kijárási tilalmat azonban továbbra is be kell tartani az egész ország területén.

A karácsonykor és szilveszterkor érvényben lévő rendelkezésekről majd csak csütörtökön dönt a kormány.

A kabinet által közzétett adatok szerint szerdán 431-gyel 96 727-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 44 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2107-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1320-an vannak kórházban, 208-an intenzív osztályon. A hétvégén kevesebb tesztet is végeztek, mint a hétköznapokban, a pozitív tesztek aránya azonban így is magas, 25,67 százalék.

Az országban bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét. Hétfőtől Szlovénia egész területén online oktatásra álltak át a középiskolák, és több megyében az általános iskolák is.

Davor Božinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat biztosan meghosszabbítják az ünnepekre, ha pedig lesznek újabbak, azokat időben bejelentik.

A testület január 15-ig meghosszabbította a határátlépésre vonatkozó rendeletét is, így – néhány kivétellel – továbbra is csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni az országba.

Forrás: Index.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek