Főoldal vilag Spanyolországban öt hét után ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése

Spanyolországban öt hét után ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése

6 megtekintés

Az elmúlt hetek kedvező adatai alapján épp újranyitottak a bevásárlóközpontok Katalóniában.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Spanyolországban öt hét mérséklődés után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-fertőzés terjedése – derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett tájékoztatásából.

A tartományokból érkező adatok alapján készült összefoglaló szerint százezer emberből átlagosan 193-an fertőzöttek az országban, pénteken ez a szám 189 volt.

A fertőzöttek aránya a Kanári-szigeteken a legalacsonyabb, ahol 116 eset jut százezer lakosra, míg a Baleár-szigeteken a legmagasabb, százezerből 280 fertőzöttel.

Az elmúlt 24 órában több mint kétezer fertőzöttet diagnosztizáltak országosan, a regisztrált esetszám 21 ezerrel emelkedett péntek óta. A koronavírus megjelenése óta több mint 1,75 millió embernél azonosították a fertőzést.

Egy hét alatt 646-tal nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, amely már meghaladja a 48 ezret.

Az elmúlt hetek kedvező járványügyi eredményeinek hatására hétfőn hosszú kényszerszünet után újra kinyithattak a bevásárló központok Katalóniában, de az épületek forgalma nem haladhatja meg a befogadóképesség 30 százalékát.

A hétvégén több más tartományban is enyhíteni kezdtek a korlátozásokon: Baszkföldön és Asztúriában több mint egy hónap után ismét kinyithattak a vendéglátóhelyek. Aragóniában pedig keddtől indul újra a vendéglátás.
Salvador Illa egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette: amennyiben a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett oltóanyag december végéig megkapja a szükséges engedélyeket az Európai Gyógyszerügynökségtől, úgy már jövő január első hetében megérkezhet a vakcina Spanyolországba.

Az oltást először az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatják meg. A márciusig tartó első oltási körben szerepelnek az egészségügyi dolgozók is. Ebben az időszakban összesen 2,5 millió embernek ajánlják fel a vakcinát, amely önkéntes és ingyenes lesz.

A spanyol kormány reményei szerint jövő nyárig 15-20 millióan megkaphatják a védőoltást a 47 millió lakosú országban.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek