Főoldal Koronavírus Sorsdöntő bejelentésre készülnek az európai nagybankok

Sorsdöntő bejelentésre készülnek az európai nagybankok

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A múlt héten a Bank of England megszüntette a banki osztalékfizetésekre vonatkozó, a koronavírusválság miatt bevezetett tiltását, a Financial Times forrásai szerint azonban az EKB ennél szigorúbb szabályozást fog bevezetni: várhatóan csak egy meghatározott tőkeszintet elérő bankok számára fogja ezt lehetővé tenni. A brit bankok esetében az elmúlt két év osztalékkifizetésének 25%-ban vagy a kockázatokkal súlyozott eszközérték  (RWA) 0,2%-ában maximálják a kifizetést, és azt kell alkalmazni, amelyik szigorúbb korlát az adott bank számára – írja a brit üzleti napilap.

Az EKB márciusban tiltotta meg az osztalékfizetést és a sajátrészvény-vásárlást az általa felügyelt bankoknak, majd ezt idén év végéig meghosszabbította, ugyanakkor a szektor erőteljesen lobbizott azért az elmúlt hónapokban, hogy jövőre ezek újraindulhassanak.  

A pénzügyi szabályozókat megosztja a kérdés, hiszen egyesek szerint a válság nagy tőkevesztést okozhat a bankoknak, amire fel kell készülniük, mások szerint azonban olyannyira megerősödött az előző válság óta a bankok tőkehelyzete, hogy felesleges az efféle szigor. Az Euro Stoxx banki index idén 22%-ot esett, alulteljesítve a szélesebb piacot. Sokan ezt a felügyeleti szigorral magyarázzák, rámutatva, hogy a szabályozók még mindig privilegizált szektornak tekintik a bankszekort, holott ahogy a részvényeik teljesítménye is tükrözi, az osztalékfizetések és sajátrészvény-vásárlások tiltása épp diszkriminált helyzetbe hozta őket.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek