Főoldal Koronavírus Rövidebb lett a karanténkötelezettség az Egyesült Királyságban

Rövidebb lett a karanténkötelezettség az Egyesült Királyságban

2 megtekintés

Két hét helyett már csak 10 napot kötelező karanténban tölteniük azoknak, akiket kontaktszemélynek minőséítettek egy fertőzöttel, vagy akik külföldről utaztak az Egyesült Királyságba. Az új szabály hétfőtől lépett életbe.

A karanténkötelezettség időtartamának csökkentéséről az Egyesült Királyság négy nemzetének – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – tisztifőorvosai döntöttek még pénteken. 

Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos az egészségügyi minisztérium által ismertetett közös állásfoglalásában közölte: a tudományos bizonyítékok tanulmányozása nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az elkülönítésben kötelezően eltöltött idő biztonsággal csökkenthető az eddigi 14 napról tíz napra.

Az Egyesült Királyságban december 8-án mát megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt a veszélyeztetett munkakörökben dolgozó és a 80 évnél idősebb embereknélForrás: MTI/Press Association pool/EPA/Liam Mcburney

Ez azokra vonatkozik, akiket a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kontaktkutató részlege értesít, hogy a velük szorosabb kapcsolatban állók közül valakinek a koronavírustesztje pozitív lett, illetve azokra, akik a brit kormány által járványügyi szempontból nem biztonságosnak minősített országokból utaznak be az Egyesült Királyságba. Ezek közé tartozik Magyarország is, amelyet a brit kormány szeptemberben levett a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

A külföldről érkezőkre vonatkozó karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti tíz napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek a brit kormány által a karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

Azok a beutazók, akik a karanténmentesítési listán nem szereplő országokból indulnak, de érkezésük előtt megállnak egy olyan országban, amely rajta van a brit kormány által a karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, az ezekben az országokban eltöltött napok számával csökkenthetik az Egyesült Királyságban elkülönítésben töltött napok számát.

Forrás: Origo.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek