Főoldal Koronavírus Rendkívüli autóipari bejelentés: elektromos autók gyártása kezdődik a kecskeméti Mercedes-gyárban

Rendkívüli autóipari bejelentés: elektromos autók gyártása kezdődik a kecskeméti Mercedes-gyárban

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A mostani bejelentés meghatározza a kecskeméti üzem következő éveit, évtizedeit – jelentette ki Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary gyárigazgatója. Hozzátette, egy több, mint 100 millió eurós (durván 35,5 milliárd forint) beruházásnak köszönhetően 2021 őszén megkezdődhet az első tisztán elektromos autó sorozatgyártása Magyraországon. A kompakt EQB világpremierjére jövő tavasszal kerülhet sor, de már most kijelethetjük, hogy hosszú távon hozzájárul majd a magyarorgszági üzem sikeréhez. 

Christian Wolff kijelentette, az EQB egyrészt jelképe a Daimler elkötlezettsége Magyarország iránt, másrészt jelképe a rugalmas kecskeméti gyártásnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében elmondta, hogy a mostani beruházás bejelentésére egy nagyon nehéz időszakban kerül sor. Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány rendkívüli kihívásokat támaszt a világ országai és meghatározó vállalatai elé. Kiemelte, a magyar gazdaság erejét bizonyítja, hogy a mostani rendkívül nehéz időkben egymást érik az újabb beruházások hazánkban.

Ezek a beruházások világosan bizonyítják, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik

– jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette, ez az új világgazdasági korszak egy brutális versennyel kezdődik, ugyanis hatalmas harc folyik a világban a gyártókapacitások újraelosztásáért. 

Ma Magyarország ebben a versenyben aratott egy óriási győzelmet

– hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Ez nem túlzás, a Mercedes-Benz kecskeméti gyára szempotjából ugyanis mérföldkő jelentőségű a mostani beruházás, egyben mérföldkő az magyar gazdaság és az autóipar szempontjából is – tette hozzá. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a Mercedes-Benz mostani beruházásának köszönhetően először kerül sor hazánban tisztán elektromos autók szériagyártására. 

A Mercedes-Benz egy ehhez szükséges karosszériaüzemet épít Kecskeméten és megkezdi a kecskeméti gyár technológiai felkészítését az új modell gyártására.

A mostani beruházás 50 milliárd forintos értéket képvisel Kecskeméten, amelyhez a magyar kormány 15 milliárd forintos támogatást biztosít. A Daimler döntésének, a mostani beruházásnak köszönhetően 4400 magyar munkahely válik betonbiztossá – emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, a kecskeméti gyárban egyszerre készülhetnek majd belsőégésű motorral szerelet járművek, plug-in hibridek és tisztán elektromos autók. 

Szijjártó Péter is kiemelte azt, amiről már mi is több alkalommal írtunk az utóbbi időben, vagyis azt, hogy a koronavírus-járvány hatására a beszállítói láncok rövidülnek, a korábban más kontinensekre telepített gyártókapacitások egyre inkább visszatalálnak Európába.

Ennek a folyamatnak pedig Közép-Európa, azon belül is Magyarország lehet a legnagyobb nyertes.

Szijjártó Péter beszédének zárásaként köszönetet mondott mindazoknak, akinek a munkájának hála ez a beruházás megvalósúlhatott és a kecskeméti üzem gobális szerepe tovább erősödhetett. 

További részletek hamarosan.

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek