Főoldal Koronavírus Remek a hangulat Európában, az amerikai piacok is emelkednek

Remek a hangulat Európában, az amerikai piacok is emelkednek

1 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Szárnyalt a Mol, kiváló napot zárt a magyar börze

A remek nemzetközi légkörben is felülteljesítő volt a magyar tőzsde, a BUX végül 1,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A hazai blue chipek közül az OTP az elmúlt napok ralija után ma szintén emelkedni tudott, az árfolyam végül 1,2 százalékkal került feljebb. A Mol volt ma a magyar tőzsde sztárja, az olajvállalat papírja 3,1 százalékkal került feljebb a kereskedésben, míg 1 százalékos pluszt könyvelhettek el a Richternél. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekomnak nem sikerült feljebb kerülnie, 0,65 százalékos mínuszban zárt a papír. A magyar tőzsdén a legjobban a Cyberg teljesített 8,3 százalékos emelkedésével, a legrosszabb teljesítményt pedig a Forrás nyújtotta, 2,1 százalékos lett a mínusz a nap végére.

Egész nap kitart a remek hangulat

A kereskedés végéhez közeledve látható, hogy kitartott egész nap a jó nemzetközi tőkepiaci hangulat, a legtöbb ország indexe jelentős mértékben tudott emelkedni. Fél órával a zárás előtt a magyar BUX vezeti az emelkedést 1,6 százalékos pluszával, de kimondottan jó napja van a német DAX-nak és a francia CAC-nak is. Egyedül a szlovén, a lengyel és a horvát börzék kerültek ma lejjebb a múlt pénteki záróértékükhöz képest.

Jól nyit Amerika is

Remek hangulatban kezdik a mai kereskedést a tengerentúli tőzsdék is, a Nasdaq és a Dow is 0,7 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,65 százalékkal került feljebb a piacnyitást követően.

A pozitív nemzetközi hangulat mellett több okuk is van az optimizmusra az amerikai befektetőknek, nemrég megkezdődött ugyanis az első koronavírus-vakcinák kiszállítása az USA-ban, a Pfizer  michigani üzeméből érkeznek az első ellenszerek. Emellett csökkentheti a politikai bizonytalanságot, hogy ma szavaznak az Egyesült Államok elektorai, akik hivatalosan is megválasztják az ország következő elnökét.

Megtépték az OTP-t, meddig szárnyalhat az árfolyam?

November eleje óta komoly ralin van túl az OTP részvénye, a mai kiváló nemzetközi tőkepiaci hangulatban is folytatódik az emelkedés. Nem csak az OTP, de a régiós versenytársak is jól teljesítenek, hiszen az Erste és a Pekao is komoly emelkedést mutat a mai kereskedésben, de alapvetően főként a pozitív koronavírus-vakcina híreknek köszönhetően a teljes bankszektor felfelé tart november eleje óta, komoly szárnyalásokat láthatunk a vezető pénzintézeteknél. Közelebbről is megnézzük az OTP árfolyamváltozásait és a technikai képet, illetve azt is megvizsgáljuk, hogy innen merre mehet tovább az OTP árfolyama.

Tovább a cikkhez

Kilőtt az Opus, a magyar tőzsde élén ma a részvény

Kilőtt a mai kereskedésben az Opus árfolyama, közel 8 százalékos pluszban áll a részvény és a harmadik legforgalmasabb papír a budapesti tőzsdén az OTP és a Mol után. Friss fundamentális hír nem látott napvilágot ma a céggel kapcsolatban, de a közelmúltban volt egy jó gyorsjelentése és van egy pozitív elemzői vélemény is a papírról. A mai emelkedéssel együtt is nagy mínuszban van még idén a részvény, de október vége óta sokat ledolgozott az esésekből a papír.

Tovább a cikkhez

Szárnyal a BUX, tépik a Molt a befektetők

A rendkívül pozitív európai légkörben is kiemelkedik a BUX Index mai teljesítménye, jelenleg 2,35 százalékos a plusz. A komoly emelkedés leginkább a Molnak köszönhető, tépik az olajvállalat papírját a befektetők, 3,3 százalékkal került feljebb a részvény a délutáni órákban. Az elmúlt egy hónapban már közel 20 százalékos az emelkedés a papírnál, és még így is 25 százalékkal a korábbi csúcsok alatt található a jegyzés. A Mol még november elején kezdett egy elég komoly raliba, akkor még csak 1500 forint környékén volt az árfolyam, azóta tehát közel 50 százalékkal került feljebb, vagyis 700 forinttal.

Az emelkedés többek között a pozitív koronavírus-vakcina híreknek, az olajkínálat alakulásának és a ciklikus papírok felé történő rotációnak köszönhető, de a vétóügyi szabadságharc is lendíthetett a helyzeten, az elmúlt hetekben ugyanis a lengyel és a magyar börzék kiemelkedően jól teljesítettek.

Tovább emelkedik Európa

Fokozódik a jó hangulat Európa tőzsdéin, a legtöbb ország börzéje már több, mint 1 százalékos emelkedést mutat. A Brexit-tárgyalások folytatásán kívül azt díjazhatják lelkesen a befektetők, hogy sikerült elfogadni az uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatos rendeleteket az Európai Tanácsban, mindkét esetben egyhangú jóváhagyás született, illetve minősített többséggel a jogállamisági rendeletet is elfogadták.

2,6 százalékos emelkedésével a görög index vezeti a ralit, de a magyar BUX Index is az élmezőnyben tartózkodik 1,5 százalékos pluszával, a német DAX és a francia CAC is 1 százalék feletti pluszt mutat a koradélutáni órákban.

Megtáltosodott a Mol, meddig tarthat a szárnyalás?

Nagyot raliztak december eleje óta a Mol részvényei és továbbra is folytatódik az emelkedés. Nem csak a Mol, hanem a régiós versenytársak is jól teljesítenek, hiszen az OMV és a PKN Orlen is szépen emelkedett az elmúlt hetekben, de alapvetően az egész olajipar folyamatosan felfelé tart már november eleje óta. Közelebbről is megnéztük a Molnak és szektortársainak az árfolyamváltozásait, és az emelkedés mögött álló indokokat, amelyek között van fundamentális és technikai is. Azt is megvizsgáltuk, hogy merre mehet tovább a Mol árfolyama innen, és az árazást is az európai olajtársaságokhoz viszonyítva.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik a magyar tőzsde

A kimondottan pozitív nemzetközi légkörben remek napja van a magyar börzének is, a BUX jelenleg 1,1 százalékos pluszban tartózkodik. Az emelkedést leginkább a Mol részvénye fűti, az olajvállalat papírja egészen elképesztő, 2,65 százalékos ralit produkált a piacnyitás óta. Az OTP jelenleg 0,7, a Richter pedig 0,1 százalékos pluszban tartózkodik, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékkal került lejjebb a késődélelőtti órákban. 

Remek a hangulat, tépik a nagybankok papírjait a befektetők

Egyre jobb a hangulat Európa börzéin, a legtöbb vezető ország indexe pluszban van jelenleg, több börzénél is 1 százalék feletti emelkedést láthatunk. Szektorszinten kimondottan jó a helyzet a nagybankok részvényeinél, a Barclays és a Lloyds papírja több, mint 4 százalékkal került feljebb a késődélelőtti órákra.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a stratéga: Még idén új csúcsokra emelkedhetnek a tőzsdék

Az év vége felé közeledve egyre több előrejelzés lát napvilágot a részvénypiacok rövid-és hosszútávú alakulását illetően, vannak akik idén már nem vásárolnának, de akadnak olyanok is, akik szerint még decemberben új csúcsokra emelkedhetnek az indexek. A Federated Hermes vezető részvénystratégája szerint bár valóban vannak rövid távú akadályok, hamarosan új csúcsokra fognak törni a tőzsdék – azt is elárulta, hogy szerinte hogyan érdemes megjátszani az előttünk álló időszakot.

Tovább a cikkhez

Továbbra is pozitív a légkör Európában

Kitart a jó hangulat Európa börzéin, a legtöbb ország indexe továbbra is pozitív tartományban tartózkodik, az emelkedést több, mint 2,5 százalékos pluszával a görög index vezeti. Kimondottan jól teljesít a magyar börze is, ez leginkább a Mol szárnyalásának tudható be, jelenleg 2,45 százalékos emelkedést mutat az olajvállalat részvénye. Komolyabb mínuszt egyedül a lengyel börzénél láthatunk a késődélelőtti órákban.

Többek között az határozhatja meg az általános jó hangulatot, hogy a brit kormány és az Európai Bizottság vasárnapi közös közleménye szerint folytatódhatnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről.

Remek nyitás Európában

Kimondottan jó hangulatban kezdi a kereskedést Európa, a vezető országok börzéi szinte kivétel nélkül emelkedni tudtak a pénteki záróértékükhöz képest. A német DAX és a francia CAC is 1 százalékkal, a milánói börze 0,85 százalékkal, a spanyol index közel 1,5 százalékkal került feljebb, a brit FTSE 100 múlt heti záróéréke körül nyitott ma.

Kimondottan eseménydús hétnek nézünk egyébként elébe a tőzsdéken, így a koronavírus-helyzet és a Brexit alakulása mellett folyamatosan jönnek majd az előzetes decemberi beszerzési menedzserindexek Európából és a tengerentúlról, illetve a Fed Nyíltpiaci Bizottsága tart kamatdöntő ülést szerdán. 

Enyhe emelkedéssel nyit a magyar tőzsde

Talán ezen a héten is folytatódhat a magyar tőzsde elmúlt hetekben tapasztalt emelkedése, a piacnyitás után 0,3 százalékos pluszban van a BUX Index. A blue chipek közül az OTP pénteki záróértékén nyitott, a Mol jelentős 1,3 százalékot emelkedett, a Richter szintén a múlt heti záróértéke körül nyitott, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot tudott emelkedni a kereskedés elején. Viszonylag nyugodt napnak nézhetünk elébe a magyar tőzsdén, itthon ugyanis csak az MNB szokásos devizaswap-tenderére lesz érdemes figyelni.

Jól nyithatnak az európai börzék

  • Nem a legjobb hangulat uralkodott pénteken az amerikai piacokon, két vezető részvényindex csökkenéssel zárta a kereskedési napot: az S&P 500 0,15 százalékos, a Nasdaq pedig 0,21 százalékos mínuszban zárt, amely részben késlekedő gazdaságélénkítő stimulusnak és a Brexit tárgyalások elhúzódásának volt betudható.  A Dow tudott egyedül pozitívan zárni, a kereskedés végére 0,16 százalékkal került feljebb az index.

  • Kimondottan jól teljesítettek azonban ma az ázsiai tőzsdék, ez leginkább a japán jegybank által közölt javuló üzleti közhangulatnak tudható be, egyre jobbak a kilátások a gazdasági visszaesésből való kilábalást illetően. Az ausztrál börze 0,6 százalékkal feljebb tudott kerülni, hasonló emelkedést mutatott a shenzeni tőzsde is, továbbá 0,4 százalékot emelkedett a shanghaji börze, a Nikkei 0,5 százalékot, a dél-koreai Kospi pedig 0,2 százalékot emelkedett, a Hong Kong-i tőzsde pedig pénteki záróértéke környékén fejezte be a kereskedést.

  • A határidős amerikai indexek feljebb kerültek, a határidős DAX pedig 0,45 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • A hét csendesen indul az adatok szempontjából, ma itthon csak az MNB szokásos devizaswap-tendere érdemel említést. Szintén ma érkeznek ipari adatok az EU-ból, amelyek az októberi teljesítményre vonatkoznak.

  • Az olaj árfolyama csökken a mai kereskedésben, a januári határidős WTI árfolyama 0,86 százalékkal került lejjebb hordónként 46,56 dollárra, míg az arany árfolyama feljebb került, jelenleg 0,12 százalékos emelkedést követően 1838,8 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint árfolyama mérsékelten gyengül ma, egy euró 354,22 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 292,32 forintot kérnek.

Címlapkép: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Ezekkel a módszerekkel csökkentik adóterheiket a nagy olajtársaságok

A Bermuda szigetcsoportot és a Bahamákat jellemzően nem az olaj- és gázipari tevékenységükkel szokták azonosítani a legtöbben, ehhez képest az itt bejegyzett leányvállalatok mégis igen komoly profitot termelnek több olajtársaságnak is, mint amilyen a Shell vagy a Chevron. Népszerű adóparadicsom még a Csatorna-szigetek, Svájc és Írország is. A nagy olajtársaságok többféle módon, és igen kreatívan próbálják meg csökkenteni adóterheiket, derül ki a Reuters által kiadott friss olajipari elemzésből.

Tovább a cikkhez

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek