Főoldal Koronavírus Remek a hangulat, emelkednek az európai börzék

Remek a hangulat, emelkednek az európai börzék

1 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Megszólalt a stratéga: Még idén új csúcsokra emelkedhetnek a tőzsdék

Az év vége felé közeledve egyre több előrejelzés lát napvilágot a részvénypiacok rövid-és hosszútávú alakulását illetően, vannak akik idén már nem vásárolnának, de akadnak olyanok is, akik szerint még decemberben új csúcsokra emelkedhetnek az indexek. A Federated Hermes vezető részvénystratégája szerint bár valóban vannak rövid távú akadályok, hamarosan új csúcsokra fognak törni a tőzsdék – azt is elárulta, hogy szerinte hogyan érdemes megjátszani az előttünk álló időszakot.

Tovább a cikkhez

Továbbra is pozitív a légkör Európában

Kitart a jó hangulat Európa börzéin, a legtöbb ország indexe továbbra is pozitív tartományban tartózkodik, az emelkedést több, mint 2,5 százalékos pluszával a görög index vezeti. Kimondottan jól teljesít a magyar börze is, ez leginkább a Mol szárnyalásának tudható be, jelenleg 2,45 százalékos emelkedést mutat az olajvállalat részvénye. Komolyabb mínuszt egyedül a lengyel börzénél láthatunk a késődélelőtti órákban.

Többek között az határozhatja meg az általános jó hangulatot, hogy a brit kormány és az Európai Bizottság vasárnapi közös közleménye szerint folytatódhatnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről.

Remek nyitás Európában

Kimondottan jó hangulatban kezdi a kereskedést Európa, a vezető országok börzéi szinte kivétel nélkül emelkedni tudtak a pénteki záróértékükhöz képest. A német DAX és a francia CAC is 1 százalékkal, a milánói börze 0,85 százalékkal, a spanyol index közel 1,5 százalékkal került feljebb, a brit FTSE 100 múlt heti záróéréke körül nyitott ma.

Kimondottan eseménydús hétnek nézünk egyébként elébe a tőzsdéken, így a koronavírus-helyzet és a Brexit alakulása mellett folyamatosan jönnek majd az előzetes decemberi beszerzési menedzserindexek Európából és a tengerentúlról, illetve a Fed Nyíltpiaci Bizottsága tart kamatdöntő ülést szerdán. 

Enyhe emelkedéssel nyit a magyar tőzsde

Talán ezen a héten is folytatódhat a magyar tőzsde elmúlt hetekben tapasztalt emelkedése, a piacnyitás után 0,3 százalékos pluszban van a BUX Index. A blue chipek közül az OTP pénteki záróértékén nyitott, a Mol jelentős 1,3 százalékot emelkedett, a Richter szintén a múlt heti záróértéke körül nyitott, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot tudott emelkedni a kereskedés elején. Viszonylag nyugodt napnak nézhetünk elébe a magyar tőzsdén, itthon ugyanis csak az MNB szokásos devizaswap-tenderére lesz érdemes figyelni.

Jól nyithatnak az európai börzék

  • Nem a legjobb hangulat uralkodott pénteken az amerikai piacokon, két vezető részvényindex csökkenéssel zárta a kereskedési napot: az S&P 500 0,15 százalékos, a Nasdaq pedig 0,21 százalékos mínuszban zárt, amely részben késlekedő gazdaságélénkítő stimulusnak és a Brexit tárgyalások elhúzódásának volt betudható.  A Dow tudott egyedül pozitívan zárni, a kereskedés végére 0,16 százalékkal került feljebb az index.

  • Kimondottan jól teljesítettek azonban ma az ázsiai tőzsdék, ez leginkább a japán jegybank által közölt javuló üzleti közhangulatnak tudható be, egyre jobbak a kilátások a gazdasági visszaesésből való kilábalást illetően. Az ausztrál börze 0,6 százalékkal feljebb tudott kerülni, hasonló emelkedést mutatott a shenzeni tőzsde is, továbbá 0,4 százalékot emelkedett a shanghaji börze, a Nikkei 0,5 százalékot, a dél-koreai Kospi pedig 0,2 százalékot emelkedett, a Hong Kong-i tőzsde pedig pénteki záróértéke környékén fejezte be a kereskedést.

  • A határidős amerikai indexek feljebb kerültek, a határidős DAX pedig 0,45 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • A hét csendesen indul az adatok szempontjából, ma itthon csak az MNB szokásos devizaswap-tendere érdemel említést. Szintén ma érkeznek ipari adatok az EU-ból, amelyek az októberi teljesítményre vonatkoznak.

  • Az olaj árfolyama csökken a mai kereskedésben, a januári határidős WTI árfolyama 0,86 százalékkal került lejjebb hordónként 46,56 dollárra, míg az arany árfolyama feljebb került, jelenleg 0,12 százalékos emelkedést követően 1838,8 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint árfolyama mérsékelten gyengül ma, egy euró 354,22 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 292,32 forintot kérnek.

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

Ezekkel a módszerekkel csökkentik adóterheiket a nagy olajtársaságok

A Bermuda szigetcsoportot és a Bahamákat jellemzően nem az olaj- és gázipari tevékenységükkel szokták azonosítani a legtöbben, ehhez képest az itt bejegyzett leányvállalatok mégis igen komoly profitot termelnek több olajtársaságnak is, mint amilyen a Shell vagy a Chevron. Népszerű adóparadicsom még a Csatorna-szigetek, Svájc és Írország is. A nagy olajtársaságok többféle módon, és igen kreatívan próbálják meg csökkenteni adóterheiket, derül ki a Reuters által kiadott friss olajipari elemzésből.

Tovább a cikkhez

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek