Főoldal Koronavírus Óvakodjunk a dollártól?

Óvakodjunk a dollártól?

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A dollárgyengülés fő mozgatórugói

Optimista világkép. Az amerikai elnökválasztás eredménye és a bíztató vakcinahírek ráerősítettek a már korábban kibontakozóban lévő általános piaci optimizmusra. A járvány utáni világra készülve a befektetők ismét bátrabbak lettek, a kockázatos eszközök iránti étvágy láthatóan megnőtt. Miután a dollár klasszikus „biztonságos menedék” (safe haven) deviza, ezért amikor a kockázatvállalási kedv erősödik, a zöldhasú általában gyengélkedik.

Az USA-n kívüli világ felzárkózása. A kilábalási időszak nyertesei között kevésbé szokták az USA-t emlegetni. A fejlett régiók közül Európa az idei mély recessziót követően a következő 2 évben gyorsabban növekedhet, mint az USA. Mondhatjuk, hogy ez csak bázishatás, de a befektetők szemében a jövő sokkal fontosabb, mint a múlt és a jelen.

És ott vannak a feltörekvő piacok is, ahol hosszabb távon is tempósabb lehet a növekedés. Mindez nem kedvez a dollárnak.

Tartós monetáris lazaság. A Covid-válság újabb lendületet adott a monetáris élénkítésnek, melynek egyik élharcosa ezúttal is az USA volt. A történelmi mélységekbe lenyomott kamatszinteknek és a laza monetáris kondíciók hosszú távú fenntartása iránti elkötelezettségnek köszönhetően történelmi mélységbe csökkent a reálkamatszint. Előretekintve a 10 éves állampapírok hozama (0,9%) átlagosan 1 százalékponttal elmarad a piac által a következő 10 évre várt inflációtól (1,9%). A jegybankok „lazasági versenyének” célja pont a saját deviza relatív gyengítése, amiben a piac az USA-t tartja befutónak.

Megugró külkereskedelmi hiány. Idén márciustól jelentősen nőtt az USA külkereskedelmi és folyó fizetési mérlegének deficitje. A járvány miatt kezdetben az export nagyobbat zuhant, mint az import, majd a fellendülés megindulásának időszakában az import bővülése meghaladja az exportét. A külső hiány megugrásában a kormányzati élénkítő csomagoknak is nagy szerepük volt.

Van honnan gyengülnie a dollárnak. 2008 óta – néhány rövidebb időszak kivételével – a dolláreszközök iránti erős keresletnek köszönhetően az amerikai fizetőeszköz jelentősen felértékelődött a világ devizáinak többségével szemben. Különböző értékelési módszerek alapján jelentősen túlértékeltté vált a dollár. Emellett a technikai elemzők is egyre több muníciót kapnak a tartós dollárgyengülés megalapozásához. A hosszú távú (kb. 15 éves) ciklusok elmélete alapján a dollár lejtmenete akár 6-9 évig is kitarthat.

De vannak érvek a dollár mellett is!

Az optimizmus bármikor meginoghat. A napjainkra kialakult határozottan pozitív világképet már egy kisebb ijedelem is gyorsan be tudja árnyékolni. Ha a kockázatvállalási kedv alábbhagy, az hirtelen megnövelheti a dollár iránti étvágyat.

Az USA gazdasági teljesítményét korai lenne még temetni. Bár az idei gyenge bázis valóban javítja Európa rövid távú növekedési esélyeit, a fejlett világban az amerikai gazdaság versenyképessége és hosszabb távú növekedési potenciálja továbbra is erős. Ráadásul ha sokat gyengülne a dollár, az önmagában is javítaná az USA gazdasági kilátásait, ami a deviza erősödése felé hat.

A kamatkülönbség még mindig a dollárnak kedvez. Minden lejáratra igaz, hogy a dollárkamatok magasabbak, mint az euró kamatszintek. Bár a Fed valóban elkötelezettnek tűnik abban, hogy alacsonyan tartsa a dollár kamatszintet, ezáltal is élénkítve a gazdaságot, ezzel nincs egyedül a világon. A világ több nagy jegybankja is próbál rálicitálni a Fed-re, nehogy alulmaradjanak az élénkítési versenyben. Bár az USA – pont a lazasági elkötelezettségének megerősítése érdekében – néhány hónapja megemelte a középtávú inflációs célját, még ezzel együtt is

nehezen tudom elképzelni, hogy Európában vagy Japánban túlfűtöttség miatt előbb kelljen kamatot emelni a jegybankoknak, mint az USA-ban.

Az USA-ban a külső deficit emelkedése átmeneti jelenség. Ha várakozásoknak megfelelően valóban folytatódik a fellendülés, az fellendíti az amerikai exportot. A közelmúlt dollárgyengülése támogatja ezt a folyamatot, a külkereskedelmi hiány csökkenése pedig segítheti a dollár magára találását.

Túl sokan hisznek a dollár gyengülésében. Az elmúlt hónapok egyik „konszenzus-trade”-je a dollár elleni fogadás. Az amerikai fizetőeszköz további leértékelődésének sztorijára hatalmas pozíciók épülnek fel. Ha bármi miatt meginog a dollárgyengülésbe vetett hit, az nagyon gyors és jelentős mértékű korrekciót okozhat.

Összefoglalásképpen azt mondhatjuk, hogy nyomós érvek szólnak a dollár további gyengülése mellett, de korai lenne még temetni az amerikai fizetőeszközt. A jelenlegi kedvező globális csillagállás – ami a dollár lejtmenetének fő motorja – ugyanis nagyon könnyen és gyorsan megváltozhat. Ha a kockázatokról sem szeretnénk megfeledkezni, jusson eszünkbe: baj esetén szinte mindig számíthatunk a dollárra.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a [email protected] címre.

Elindult a Portfolio Vélemény rovata, az On The Other Hand. A rovatról itt írtunk, a megjelent cikkek pedig itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek