Főoldal Itthon Orbán Viktor: Győzött a józan ész, megvédtük Magyarország szuverenitását és a magyarok pénzét

Orbán Viktor: Győzött a józan ész, megvédtük Magyarország szuverenitását és a magyarok pénzét

3 megtekintés

Az Európai Tanács múlt heti ülésén győzött a józan ész: megvédtük Magyarország szuverenitását, és megvédtük a magyarok pénzét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben, ahol köszönetet mondott Lengyelországnak a barátságért, a kitartásért és a bajtársiasságért.

“Győztünk, mert keresztülvittük, hogy olyan nehéz időkben, mint a mostani járvány, nem szabad a gazdasági támogatásokat politikai feltételekhez kötni, egyszerűen azért, mert ezek hátráltatnak bennünket a gyors cselekvésben” – mondta a kormányfő.

Hangsúlyozta: győzött a józan ész azért is, mert ezzel a döntéssel sikerült megőrizni Európa egységét, megvédték az európai alkotmányt, elhárították azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel ráerőltessék a magyarokra a bevándorlókat.

Orbán Viktor: Megakadályoztuk, hogy azt az országot, amely nem fogad be bevándorlókat, pénzügyileg meg lehessen büntetniForrás: MTI/Illyés Tibor

Megakadályozták, hogy azt az országot, amely nem fogad be bevándorlókat, pénzügyileg meg lehessen büntetni – közölte a miniszterelnök. Megvédték a magyarok pénzét is, így ami Magyarországnak jár, azt meg is fogja kapni – tette hozzá. Orbán Viktor úgy értékelt: nyilvánvalóvá vált, hogy az EU csak nemzetek közösségeként tud sikeresen működni.

Ez volt a valódi tét

A valódi tét a miniszterelnök szerint az volt, ki fogja irányítani Európát a jövőben, a megválasztott állam- és kormányfőkből álló tanács, vagy Soros György hálózata, amely a liberális civil szervezetekből, a fősodratú médiából, az EP-képviselők jelentős csoportjából és a bizottságba bejuttatott Soros-képviselőkből áll. Ők akartak maguknak egy fegyvert, amit bármikor a Sorosnak nem tetsző országok ellen lehet fordítani.

A miniszterelnök szerint a tanács az utolsó pillanatban felébredt, és kimondták, nem cselezhető ki az uniós alapszerződés, és nem zsarolhatók a bevándorlást elutasító országok. A kormányfő kifejtette: maradtak nyitva még küzdelmes kérdések, a bizottság migrációs akcióterve szerint lakást, segélyt és szavazati jogot kell adni a migránsoknak. Az ügyért felelős brüsszeli biztos 34 millió bevándorlóról beszélt – emlékeztetett Orbán Viktor, és elmondta, a bizottságnak egy gender-akcióterve is van. Hazánk ezeket minden erejével ellenzi, bevándorlás helyett a gyermekvállalást támogatjuk, és a gender helyett a hagyományos családmodellt kell erősíteni.

Orbán Viktor:  Két fronton zajlik a járvány elleni küzdelemForrás: MTI/Illyés Tibor

December utolsó napjaiban számíthatunk az első adag oltóanyagra

Orbán Viktor elmondta, a járvánnyal szembe kell nézni, ami Európa-szerte csúcsokat dönt, és egyre több helyen szigorításokat vezetnek be. A miniszterelnök szerint két fronton zajlik a küzdelem: a kórházakban az emberek életéért küzdenek a szakemberek, az iskolákban a tanárok pedig a szülők munkahelyeiért.

– Nehéz hetek várnak ránk  – mondta a kormányfő, de emlékeztetett, elérhető közelségbe került a vakcina, december utolsó napjaiban számíthatunk az első adag oltóanyagra. Az oltási terv elkészült, és az oltás ingyenes és önkéntes lesz. Először az egészségügyi dolgozók, majd utánuk a krónikus betegek kaphatnak oltást – fejtette ki Orbán Viktor, és elmondta, az interneten, illetve – a nyugdíjasok esetében – levélben lehet jelentkezni. A kormányfő kifejtette, a vakcina nem politikai kérdés, ezért nyugaton és keleten is tárgyalnak.

Nekünk nem a gyógyszergyártó multicégek érdeke számít, hanem hogy a magyar emberek minél előbb juthassanak megbízható vakcinához  – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: a kormánynak minden élet számít, ezért minden jelentős céggel leszerződtek már. Orbán Viktor arról beszélt, amíg az oltás nem kezdődik el, fent kell tartani a szigorú korlátozásokat. – Vigyázzunk egymásra, és együtt ismét sikerülni fog – mondta Orbán Viktor.

Soros György csalódott

Orbán Viktor az ellenzéki frakcióvezetőknek azt válaszolta, hogy Soros György megszólalt, és a gazdi csalódott. A kormányfő elmondta, hogy valóban téma volt a kormányfők között, hogy eljött-e a pillanat ahhoz, hogy az unió eljusson a hamiltoni pillanatig. Mindez azt jelentené, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan teljesen egységesedik az unió. A kormányfők megállapodtak abban, hogy csak időleges helyzet a mostani hitelfelvétel, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lesz-e megint ilyen. Orbán Viktor szerint létező veszély, hogy a jövőben egy Európai Egyesült Államok létrehozása az ezeréves hazánk feladását jelentheti. Az ellenzék fel akarja adni az ezeréves magyar államot, a teljes ellenzék egy olyan listára akar menni, amelynek a középpontjában nem a magyar nemzeti függetlenség megőrzése áll – tette hozzá.

Miért kéne fellépni Kínával szemben?Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor szerint nem egy magyar népcsoport akar lenni az unióban Magyarország, és ők ezt képviselik, szemben az ellenzékkel. A vita komoly, és érdemes ezt folytatni. A kormányfő szerint nemcsak a jó ízlést sérti, ha azt nézik, hányan halnak meg, hanem az orvosokat is, akik mindent megtesznek, hogy megmentsék az embereket. A vírus nem én vagyok – mondta a kormányfő. A beteg embereket azzal segíthetnék, ha szurkolnak azért, hogy megmentsék az embereket. Egy világjárvány van, és a fő kérdés, hogy ki melyik oldalra áll. A járvány kitörése óta az ország 1014 milliárdot költött a védelemre, míg a munkahelyvédelemre több mint 2000 milliárdot. 

Miért kéne fellépni Kínával szemben?

A kormányfő közölte, hogy több mint 4,4 millió ember dolgozik jelenleg, és hamarosan elindulnak azok a programok, amelyek révén azok is dolgozhatnak majd, akik elvesztették a mögöttünk hagyott hónapokban a munkájukat. Orbán Viktor elmondta, hogy minden országot megillet a vétó joga, ez az alapszerződésben lefektetett jog. 

Orbán Viktor elmondta, hogy 2010-ben az Eurostat szerint 200 ezer forint volt az átlagbér, míg most 383 ezer forint. Miért kéne fellépni Kínával szemben? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Miért kéne fellépni Németország legnagyobb külkereskedelmi partnerével szemben? Miért akarják feltalálni újra a hidegháborút? Miért lenne ez jó nekünk, magyaroknak? – kérdezte a kormányfő. Külpolitikában teljesen téves az ideológiai megkötöttség – mondta a kormányfő. Sem nem magyar, sem nem európai érdek, hogy szembeszálljunk Kínával.

Forrás: Origo.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek