Főoldal Külföld Napelemparkot létesít a nyíregyházi Lego gyár

Napelemparkot létesít a nyíregyházi Lego gyár

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A nyíregyházi Lego gyár bejelentette, hogy kiterjedt napelempark létesítését kezdte meg a gyártórészleg melletti területen. A fotovoltaikus erőmű évente 4,6 megawatt energiát lesz képes előállítani, ami a gyár energiaszükségletének mintegy 40-50 százalékát kitevő tiszta energia.

A projekt már a tervezés fázisában jár, a napelemeket pedig jövő nyáron telepítik majd.

2014-ben adták át a modern nyíregyházi gyáregységet, amelyet azóta többször kibővítettek és továbbfejlesztettek. Már az építéskor számos energiatakarékos megoldást alkalmaztak a gyárban az energiafogyasztás csökkentése érdekében, a napenergia használata pedig egy újabb lépés az alacsony kibocsátású termelés irányába. A beruházás emellett hozzájárul a LEGO Csoport múlt héten bejelentett kötelezettségvállalásához, mely szerint 2032-re 37%-kal csökkentik gyáraik szén-dioxid-kibocsátását annak érdekében, hogy a cég hozzájáruljon a klímaváltozás negatív hatásainak visszaszorításához.[1] A célt a Science Based Target kezdeményezés keretein belül hagyták jóvá, összhangban azzal, hogy a globális felmelegedés mértéke 1,5°C fok alatt maradjon, ami a Párizsi Megállapodás egyik legfontosabb törekvése.

A vállalatcsoport célkitűzésébe beletartozik a működéséből származó kibocsátás – amely 10%-át teszi ki a teljes kibocsátásnak; illetve a gyárak, irodák, üzletek energiafelhasználása, valamint az ellátóláncok területei, többek között a nyersanyag és a forgalmazás – amelyek a kibocsátás 90%-áért felelősek.

A klímaváltozás az egyik legnagyobb veszély a társadalmunkra, bolygónkra, amelyet gyermekeink örökölnek meg. Arra törekszünk, hogy egy jobb világot teremtsünk a jövő nemzedékének, amit úgy tudunk elérni, hogy csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást az egész ellátóláncunkban,

mondta Tim Brooks, a Lego környezetvédelemért felelős részlegének alelnöke.

Ahhoz, hogy a Lego Csoport elérje kitűzött célját:

  • Folytatja a fenntartható alapanyagok kutatásának támogatását, hogy csökkentsék a Lego termékek és a csomagolás szénlábnyomát a körforgásos üzleti tevékenység érdekében.
  • Beszállítóival továbbra is a “Tegyél azért, hogy csökkents” program irányelvei mentén működik együtt, amelyet 2014-ben hozott létre a Lego Csoport, hogy támogassa partnereit a környezetre gyakorolt negatív hatásuk csökkentésében.
  • Növeli az energiahatékonyságot a teljes működési hálózatában, kibővíti a gyárak megújuló energiatermelését, és 100%-ban megújuló energiát biztosít a gyárak, az irodák és az üzletek számára – a Nyíregyházán épülő napelem-park fontos lépés ennek a célnak az eléréshez.
  • Növeli a megújuló energiába fektetett beruházásait minden olyan régióban, ahol jelen van, annak érdekében, hogy 2022 végére karbonsemlegesen működjön.
  • A legmagasabb környezetvédelmi normáknak megfelelően alakítja ki az irodákat és gyárakat.

“A vállalatoknak kulcsfontosságú szerepük van az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság kialakításában. Azzal, hogy ilyen ambiciózus szén-dioxid-kibocsátás célt kitűztük ki magunk elé, nem csupán a saját hatékonyságunkat tesszük jobbá, hanem a teljes értékláncunkban ösztönözzük az innováció és az energiahatékonyság fókuszú szemléletet. Nem csak jobban szeretnénk csinálni, de felelősséget is vállalunk, hogy kivesszük a részünket a gyermekeink, bolygónk védelmében zajló munkából globális felmelegedés hatásaival szemben” – mondta Brooks a tevékenység céljával kapcsolatosan.

Címlapkép: Arno Burgi/picture alliance via Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Globál rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek