Főoldal Technika és Tudomány Megvéd-e a lakásbiztosítás a karácsonyi balesetekkel szemben?

Megvéd-e a lakásbiztosítás a karácsonyi balesetekkel szemben?

1 megtekintés

A koronavírus-járvány gyakorlatilag bezárt minket az otthonunkba, ami egyben a magánélet és a munkavégzés legfőbb terévé vált. Gyakorlatilag mindent otthon csinálunk: dolgozunk, kikapcsolódunk, sportolunk, családi életet élünk és a végtelenségig sorolhatnánk a tevékenységeket.

A karanténnal pedig megnő a lakásbalesetek kockázata is, a karácsonyi sürgés-forgás pedig csak fokozhatja ezt a helyzetet. A legtöbb kárt tűzesetek okozzák ilyenkor otthonainkban: a rossz minőségű csillagszóró vagy hibás fényfüzér, esetleg a karácsonyfára aggatott gyertya erősen tűzveszélyes, ugyanígy az elszáradt adventi koszorú is okozott már tüzet az elmúlt években. De nemcsak a tűz okozhat kárt otthonunkban: hóvihar miatt sérülhet az ingatlanunk külső homlokzata, a téli időszakban pedig még vadkár is nagyobb eséllyel következik be. Ezekre az esetekre megoldás lehet, ha van megfelelő lakásbiztosításunk.

Érdemes megnézni, mire nyújt védelmet a lakásbiztosításunk

“Érdemes időről időre megvizsgálni, hogy milyen kockázatokra nyújt védettséget a meglévő biztosításunk és milyen összegben: könnyen elképzelhető például, hogy a kötés óta eltelt évek alatt gyarapodott a vagyonunk és az ingatlanon is végeztünk olyan munkálatokat, amelyek értéknövekedéssel jártak. Érdemes ezt a növekményt a lakásbiztosítás értékének is lekövetnie” – közölte a hvg.hu-val Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

A vállalat szakértői közel egy tucat biztosító ajánlatait vizsgálták meg, így kiderült: a karácsonyi időszakban jellemző kockázatok jelentős részét lefedik a lakásbiztosítások alapcsomagjai is, azaz például tűzkár és más elemi károk, mint például hónyomás, olvadás, vízkár vagy üvegkár ellen védve van az ingatlan annak szerződéskor megállapított biztosítási értékéig.

Legyünk ugyanakkor résen: a biztosítók bizonyos esetekben elállhatnak a szolgáltatástól. A már említett tűzkár esetén például több biztosító sem teljesít, ha az egy nem megfelelően bekötött vagy hibás elektronikai eszköz miatt következett be, de akkor is elúszhat a biztosítási összeg, ha súlyos gondatlanság miatt gyulladt ki otthonunk.

Biztosítónként eltérő az is, hogy az ingóságok szerepelnek-e biztosítással lefedett értékek között, és ha igen, milyen összegig. Tehát, ha féltjük a műszaki cikkeket, bútorokat, mindenképpen nézzük meg, hogy az aktuális szerződésünk nyújt-e védelmet ezen a téren.

Megjelentek a fogyasztóbarát otthonbiztosítások

Az otthonunkat érő károk fedezésére szolgáló lakásbiztosítások terén nagy változások indultak be idén, amelyek eredményeként jóval egyszerűbb lett a dolga annak, aki megbízható, értékes és átlátható lakásbiztosítást keres: megjelentek a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások. Ez idáig három ilyen termék nyerte el a Magyar Nemzeti Bank minősítését és további három van elbírálás alatt.

A fogyasztóbarát otthonbiztosításoknak több előnyük is van hagyományos társaikhoz képest:

  • magas szintű szolgáltatást kapunk, hisz olyan kockázatokra is kiterjednek, mint a betörés, vandalizmus, üvegkár.
  • Rendelkeznek felelősségbiztosítási elemmel,
  • a kárrendezés digitális csatornákon is végezhető,
  • a kárrendezés ideje 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, felette legfeljebb 10 munkanap lehet,
  • a szerződéskötéstől számított kilencedik hónaptól pedig 3 havonta módosíthatóak és felmondhatóak.

Ha ránk dől a fa, megégetjük magunkat vagy összevág a dísz

Lakásbiztosítással ráadásul nem csak az ingatlan és az ingóság védhető. A vizsgált biztosítók mindegyike kínál kiegészítő biztosításokat is, amelyek további kockázatokat fednek le. Ilyen például egy balesetbiztosítás, amely a háztartásban élők sérülése esetén nyújt összegtérítést, de ugyanígy biztosíthatjuk például a kerti bútorokat, a biciklinket, sőt, a növényeinket is.

Tervezzünk előre, ha biztosítást cserélnénk

Ha a fentiek fényében úgy döntünk, biztosítási csomagot váltunk, az alábbiakra figyeljünk oda:

  • váltás esetén, ha maradunk ugyanannál biztosítónál – csak új csomagot kötünk –, egyszerűbb a dolgunk, mivel általában elegendő egy szerződésmódosítás, főleg, ha magasabb díjú biztosításra váltunk.
  • Ha biztosítót váltunk, arra kell figyelnünk, hogy bármikor felmondhatjuk a szerződést, kivéve a szerződés évfordulóját megelőző 30 napban. Egyébként nincs akadálya felmondásnak, de arra figyeljünk, hogy a kérvényünk beérkezése se essen bele ebbe a 30 napos periódusba. Ha felmondtuk a szerződést, az az évfordulónkon megszűnik. Ahogy láthattuk, fogyasztóbarát lakásbiztosítások esetén ezzel sem kell foglalkoznunk és nem kell az évfordulóig várni, hiszen negyedévente módosíthatunk vagy szüntethetjük meg a szerződést.

Mérlegeljünk tehát, hogy eljött-e az ideje a lakásbiztosítás frissítésének: ha régóta ugyanazt a biztosítást fizetjük, nagy valószínűséggel már magasabb az értéke az ingatlannak és bekerülhettek olyan ingóságok, amelyeket nem árt bebiztosítani. A döntés előtt mindenképpen mérjük fel, hogy mire kell kiterjednie a biztosításnak és csak ennek ismeretében hasonlítsuk össze az elérhető ajánlatokat.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek