Főoldal Koronavírus Megtépték az OTP-t, meddig szárnyalhat az árfolyam?

Megtépték az OTP-t, meddig szárnyalhat az árfolyam?

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Nagyot megy ma a magyar tőzsde

Kimondottan jó ma a hangulat Európa börzéin, ez többek között annak tudható be, hogy a brit kormány és az Európai Bizottság vasárnapi közös közleménye szerint folytatódhatnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről, de azt is díjazzák a befektetők, hogy sikerült elfogadni az uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatos rendeleteket az Európai Tanácsban. 

Szinte minden ország börzéje pozitív tartományban mozog, a legtöbb index több, mint 1 százalékos emelkedést produkált a koradélutáni órákban. Remek napja van a BUX Indexnek is,

egy rövid ideig vezette is az európai emelkedést,

ez a Mol mellett az OTP árfolyamnak is köszönhető.

Kilőtt az árfolyam

Egész szépen kilőtt ma az OTP árfolyama, ám az elmúlt heteket figyelembe véve a most tapasztalt 2,5 százalékos emelkedés korántsem tekinthető példátlannak, remek november és december áll egyelőre a nagybank papírja mögött. Október vége óta

több, mint 35 százalékkal tudott feljebb kerülni a részvény,

ennek köszönhetően november közepén június óta nem látott csúcsokra emelkedett az árfolyam, a mai jegyzés pedig már bőven a novemberi árszint fölött van.

Mi sem mutatja jobban a megnövekedett érdeklődést a nagybank papírjai iránt, mint a forgalom mai alakulása: a 2,5 százalékos árfolyamemelkedés az elmúlt 30 nap átlagforgalmához képest alacsonyabb forgalom mellett alakul, ebből is látszik, hogy bár jelentős a mai árfolyamváltozás, közel sem a legmarkánsabb plusz az elmúlt hónap tekintetében.

Hogy teljesítenek a szektortársak?

A mai árfolyamváltozásokat figyelembe véve az erős középmezőnyben foglal helyet az OTP papírja a régiós bankrészvények körében, az osztrák Erste vezeti az emelkedést 3,46 százalékos pluszával, második helyen a Pekao található. Az OTP-hez hasonló módon mindkét pénzintézet papírjánál komoly rali bontakozott ki november eleje óta.

Merre tarthat az árfolyam?

Június közepétől október végéig csökkenő trendben mozgott az OTP árfolyama, majd részben a pozitív koronavírus-híreknek köszönhetően innen tört ki meredeken az árfolyam novemberben, majd jött egy egészen érdekes, oldalazó időszak.  Ahogy arról akkor írtunk is, napokon keresztül nagyjából semmi érdemleges nem történt az OTP árfolyamával, csak oldalazott a papír december elején, a forgalom is jelentősen visszaesett. Akkor úgy gondoltuk, hogy rövidesen újabb komoly kitörés érkezhet a nagybank papírjánál, és igazunk is lett: 8-a óta ismét jelentős rali indult a részvénynél, most pedig egy egészen izgalmas zónához érkezett az árfolyam, a jelenlegi 13200-13300 körüli szint ugyanis lokális mélypont volt még február végén és március elején.

A trend továbbra is felfelé mutat és van tere a további emelkedésnek, de a jelenlegi szinteken érdemes már óvatosnak lenni, egyrészt mivel ellenállás közelébe érkezett az árfolyam, másrészt rövid távon a napi grafikonon már 80 feletti az RSI értéke, ami a papír túlvettségét jelzi. Amennyiben folytatódik az emelkedés, a 14100-300 forint közötti zóna lehet majd érdekes, ami tavaly év végén és idén év elején támaszként és ellenállásként is szolgált már.

Címlapkép: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek