Főoldal vilag Megkezdődött az elektori szavazás az Egyesült Államokban

Megkezdődött az elektori szavazás az Egyesült Államokban

4 megtekintés

Vízkeresztkor fogják összesíteni az elektori kollégiumban leadott szavazatokat.

Biden nyert, Trump még küzd – amerikai elnökválasztás 2020

November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.

Megkezdődött az elektori szavazás az Egyesült Államokban hétfőn, több szövetségi államában már leadták voksukat az elektorok az ország következő elnökére.

Az egyes államok fővárosaiban december 14-én gyűlnek össze az elektorok, hogy a választásokon szerzett támogatásnak megfelelően formálisan is leadják voksukat. Az elektori szavazatokat lepecsételve elküldik majd a szenátus elnökének, és a kongresszus két házának együttes ülésén, január 6-án fogják hivatalosan összesíteni az elektori kollégiumban leadott voksokat.

A novemberi elnökválasztás eredménye szerint a demokrata párti Joe Biden az amerikai elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg, míg a hivatalban lévő republikánus Donald Trump 232-t. A győzelemhez az 538 tagú elektori kollégiumban 270 elektori szavazat szükséges.

Minden egyes tagállamnak annyi elektorhoz van joga, ahány a képviselőinek és a szenátorainak a száma. A tagállamok túlnyomó többségében a győzelmet arató jelölt – függetlenül a győzelem arányától – megkapja a tagállam valamennyi elektorát.

Az elektori szavazást idén a szokásosnál nagyobb figyelem övezi, miután Donald Trump nem volt hajlandó elismerni vereségét, és választási csalást emlegetett.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek