Főoldal Gazdaság Lehetne még egy utolsó dobása az MNB-nek, de most még óvatosak maradhatnak

Lehetne még egy utolsó dobása az MNB-nek, de most még óvatosak maradhatnak

1 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Alapkamat vagy egyhetes betét?

A szakértők egy része hónapok óta újabb monetáris lazításra számít az MNB-től a járvány második hulláma és a romló növekedési kilátások miatt. Az alapkamat változtatása azonban nem valószínű, hiszen a Monetáris Tanács többször leszögezte, hogy a rövid kamatokat biztonságos távolságban akarja tartani a nulla százaléktól. Szeptember végén azonban az irányadó egyhetes betét kamatát 15 bázisponttal 0,75%-ra emelte a jegybank, és utaltak rá, hogy a jövőben is fennmaradhat a különbség az alapkamat és az egyhetes betét között bármelyik irányban.

Vagyis nem is annyira a keddi döntést érdemes már figyelni, sokkal inkább a csütörtöki betéti tendert.

A heti tendereken pedig két dologra is érdemes figyelni:

  1. Egyrészt dél előtt kicsivel hirdeti meg a jegybank a tendert, akkor kiderül, milyen kamat mellett fogad el ajánlatokat. Ha itt a 0,75%-hoz képest változás történik, az a gyakorlatban monetáris szigorítást vagy lazítást jelent addig, amíg az egyhetes betét az irányadó.
  2. A tender eredménye délután háromkor jelenik meg, akkor arra érdemes figyelni, elfogad-e minden ajánlatot az MNB. Eddig mindig így tettek, ezért is tekinthető irányadónak az egyhetes betét kamata. Ha azonban korlátozzák a befogadott ajánlatokat, akkor onnantól kezdve ismét a 0,6%-os alapkamat lenne az irányadó, vagyis ez is lazítást jelentene a kondíciókon.

Mikor vágjanak, ha nem most?

Ha tényleg reagálni akarna az MNB a járvány második hullámára, akkor most több okból is jó lehetősége lenne ezt megtenni:

  • A forint érdemben erősödött az utóbbi hónapokban, eltávolodott a 370 közeli tavaszi mélyponttól az euróval szemben. A jelenlegi 355 körüli árfolyam kényelmes az MNB számára, nem sürget a monetáris kondíciók szigorítása, mint szeptember végén.
  • Az infláció nyáron még a jegybanki célsáv (3 plusz-mínusz 1 százalék) tetejét fenyegette, szeptember óta viszont meredeken esik, novemberben már csak 2,7 százalék volt.
  • Néhány hétig az uniós költségvetési vita jelentett fenyegetést, hiszen félő volt, hogy a magyar vétó a hazai eszközökre, így a forintra is negatív hatással lehet. A múlt heti csúcson azonban megszületett a megállapodás, így ez is az esetleges lazítás felé terelheti az MNB-t.
  • Ráadásul most érkezik az MNB friss inflációs jelentése, melyben a növekedési prognózist is frissítik, így az indoklás is meglenne a lazításhoz.

Ennek ellenére a Portfolio által megkérdezett elemzők most még azt gondolják, hogy nem változtat majd a jegybank, egyöntetűen a kamatkondíciók tartására számítanak kedden és csütörtökön is.

Portfolio elemzői felmérés a kamatvárakozásokról 
névintézmény2020. dec.2021. dec.2022. dec.
AlapkamatEgyhetes betétAlapkamatEgyhetes betétAlapkamatEgyhetes betét
Virovácz PéterING Bank0,60  0,75  0,60  0,60  0,60  0,60  
Kuti ÁkosMKB Bank0,60  0,75  0,60   –0,60   –
Nyeste OrsolyaErste Bank0,60  0,75  0,60  0,75  0,90  0,90  
Jobbágy SándorConcorde0,60  0,60  0,60  0,60  0,60  0,60  
Suppan GergelyTakarékbank0,60  0,75  0,60  0,75  0,60  0,75  
Regős GáborSzázadvég0,60  0,75  0,60  0,75  0,75  0,75  
Halász ÁgnesUnicredit0,60  0,75  0,60  0,60  0,60  0,60  
konszenzus (medián) 0,60  0,75  0,60  0,68  0,60  0,68  
Forrás: Portfolio       

Az, hogy most nem lépnek persze nem jelenti azt, hogy később sem lesz már lazítás. Néhány szakember 2021 elején elképzelhetőnek tartja az egyhetes betéti kamat 15 bázispontos csökkentését, ezzel újra az alapkamattal kerülhetne egy szintre.

Lehet még egy utolsó dobása a jegybanknak

Annak ellenére, hogy a forint most jól teljesít az uniós költségvetési megállapodás hírére, ez aligha elegendő arra, hogy a jegybank lépjen – véli Virovácz Péter. Az ING Bank elemzője szerint az év végi alacsony likviditásban egyébként is a szokásosnál nagyobbak a kilengések az árfolyamban.

Vagyis könnyen lehet, hogy ami év közben beleférne, az most decemberben nem

 – emeli ki Virovácz. Ugyanakkor szerinte az MNB finoman utalhat arra, hogy a jövő év első negyedévében, ha továbbra is fennmaradnak az inflációt övező negatív kockázatok, akkor valamilyen lazító lépés következhet.

Halász Ágnes korábban szintén az egyhetes kamat csökkentésére számított decemberben, szerinte az uniós vita bizonytalan környezetet hozott. Bár a jelek szerint megállapodtak a felek, elhárult a vétó veszélye, de óvatos lehet a jegybank, és alkalmasabb időpontot kereshet a lazításhoz valószínűleg 2021 első hónapjaiban. A tartás nagyobb valószínűségét a decemberi kamatdöntés során megerősíti az is, hogy – bár a inflációs főindex cél alá lassult – az MNB által követett adószűrt maginfláció és a keresletérzékeny infláció éppenséggel növekedett havi alapon – tette hozzá.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakembere sem vár változást a kamatkondíciókban, ennek ellenére szerinte azonban a hazai monetáris politika továbbra is laza, támogató, a hitelezési és kötvényvásárlási programoknak köszönhetően.  

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek