Főoldal Külföld Legalább 10 afgán katona halt meg egy tálib támadásban

Legalább 10 afgán katona halt meg egy tálib támadásban

3 megtekintés

Az afgán biztonsági erők legalább tíz tagja halt meg a radikális iszlamista tálibok támadásában Kunduz tartományban – közölték a helyi hatóságok hétfőn.

Az Imám Szahib körzetben elkövetett támadásnak nyolc rendőr és két katona esett áldozatul, illetve többen megsebesültek.
Kunduz egyike azon afgán tartományoknak, ahol a kormányerők ádáz harcokat folytatnak a szélsőségesekkel. 

Egy afgán rendőr megmotoz egy férfit az észak-afganisztáni Kunduzban 2015. október 13-án – IllusztrációForrás: MTI/EPA/Dzsaved Kargar

A Tolo News afgán hírtelevízió a védelmi minisztériumra hivatkozva hétfőn jelentette, hogy legalább 65 tálib harcossal végeztek vasárnap a délkeleti Kandahár tartományban lévő négy ellenőrzőpont körül kialakult összecsapásokban.A kabuli kormány és a radikális iszlamista tálibok képviselői szombaton jelentették be, hogy január 5-ig felfüggesztik az afganisztáni béketárgyalásokat.

A felek szeptemberben kezdtek tárgyalásokat a katari fővárosban, Dohában, hogy lezárják a már csaknem két évtizede tartó polgárháborút, de az egyeztetések a ceremoniális megnyitó után megrekedtek. December elején közölték, hogy előzetes megállapodást értek el a béketárgyalások folytatásáról. Október elején ugyan alapszabályokat fektettek le annak érdekében, hogy elkerüljék a tárgyalások esetleges összeomlását, de több alapvető kérdésben, köztük vallási ügyekben nem tudtak megegyezni.
A tálibok a tárgyalások ellenére az utóbbi időben fokozták támadásaikat az afgán biztonsági erők ellen. A szélsőségesek továbbra sem hajlandók tűzszünetet kötni.

Forrás: Origo.hu - Nagyvilág rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek