Főoldal Technika és Tudomány Könnyítettek a Babaváró néhány feltételén, ezek a legfontosabb pontok

Könnyítettek a Babaváró néhány feltételén, ezek a legfontosabb pontok

0 megtekintés

Meghatalmazással elég az egyik házastárs az igényléshez

A veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig a házastársak egyike egyedül is beadhatja a Babaváró támogatás iránti igénylést. Ehhez azonban szükség lesz egy teljes bizonyító erejű magánokiratra, amelyben

  • a pár egyik tagja meghatalmazza a másik felet a Babaváró támogatás iránti együttes igénylés házastárs nevében történő benyújtására;
  • a kölcsönkérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkét házasfél nevében való megtételére;
  • valamint a kölcsönszerződés megkötésére.

Fontos, hogy a meghatalmazást a pénzmosás elleni törvény rendelkezései miatt akkor fogadhatják csak el a bankok, ha korábban már mindkét fél azonosítva volt a pénzintézetnél, például azért, mert ott vezetik a folyószámlájukat. Amennyiben a bank az azonosítást még nem végezte el, akkor az igényléshez a pár mindkét tagjának legalább egyszer személyesen is meg kell jelennie a bankfiókban.

A meghatalmazás nem vonatkozik a bankszámlanyitásra sem, ezért érdemes annak a félnek számlát nyitnia, aki majd a meghatalmazott lesz.

Az egyes bankoknak várhatóan lesz saját meghatalmazotti formanyomtatványuk, és bár a veszélyhelyzet alatti könnyítésekről szóló kormányrendelet nem írja elő ennek a használatát, érdemes erről előzetesen tájékozódni a kiválasztott banknál.

Kitolódó korhatárok

Sokak számára “életmentő” könnyítés, hogy a Babaváró hitel iránti kérelem a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtható akkor is, ha a feleség a veszélyhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét, és egyébként minden egyéb feltételnek megfelelnek. (A Babavárónál alaphelyzetben kikötés, hogy a feleség nem töltheti be a 41. életévét.)

Lényeges, hogy a lehetőség azokra is vonatkozik, akik a korábbi veszélyhelyzet végét (2020. június 16.) követően érték el ezt a kort.

Meghosszabbodó fellebbezési, bejelentési határidők

Az elutasított Babaváró igénylés miatt a pároknak lehetőségük van a dokumentáció kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezni a kormányhivatalnál, ám ez a határidő ugyancsak kitolódik a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig. A Bankmonitor szakértői sok esetben találkoznak olyan elutasított kérelmekkel, amelyeket azután egy másik bank sikeresen befogadott, így mindenképp érdemes nem azonnal feladni, hanem újra próbálkozni.

Babaváró hitel fontos elemei a gyermek/gyermekek érkezéséhez kapcsolódó kedvezmények. Amennyiben például 5 éven belül megszületik a gyermek, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, ezen kívül 3 évre felfüggeszthető a törlesztés. A második gyermek után elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, valamint újabb három évre szüneteltethető a fizetés, a harmadik babánál pedig a teljes fennálló adósság megszűnik. A megszületett gyermekek bejelentésére most ugyancsak a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig lesz lehetősége a pároknak.

A kamattámogatás megszűnését eredményező okok bejelentésének (válás, mindkét félnek megszűnik a magyarországi lakcíme, a gyermek egyik szülővel sem él együtt) határideje szintén kitolódik.

Tb-jogviszony igazolása

A folyamatos, minimum 3 éves Tb-jogviszony igazolása – legalább a pár egyik tagja részéről – alapvető feltétele a Babaváró hitel igénylésének. Itt annyi a könnyítés, hogy amennyiben a jogviszony a veszélyhelyzet alatt, illetve az azt követő 30 napon belül szakadt meg – például azért, mert valaki elveszítette az állását -, akkor ezt nem veszik majd figyelembe akkor sem, ha 30 napnál hosszabb volt a szünet.

Kikötés ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napon belül ismét legyen megfelelő Tb-jogviszony.

[embedded content]

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek