Főoldal Uniós források Kiderült: tényleg megvan a nagy brüsszeli költségvetési és jogállamisági alku

Kiderült: tényleg megvan a nagy brüsszeli költségvetési és jogállamisági alku

8 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Hétfőn délelőtt azt közölte az Európai Tanács hivatalos oldala, hogy egy nagy költségvetési csomag minden eleméről döntés született, így a múlt heti EU-csúcs eredményei alapján:

  • megvan az egyhangú jóváhagyás a 2021-2027-es keretköltségvetési rendeletről (ennek évenkénti és fejezeti bontását, illetve az ezekből elhozható összes magyarországi pénzt lásd alább)
  • megvan az egyhangú jóváhagyás a helyreállítási alap felállításáról, illetve az annak jövőbeli finanszírozásához szükséges saját forrás rendeletről is, így most a tagállami parlamenteken a sor (kb. 20 tagállamban kell szavazni), hogy ratifikálják azt, hogy az EU a következő évtizedekben a GNI 1,2%-a helyett legfeljebb évente 2%-át szedheti be tőlük.
  • megvan a minősített többség a jogállamisági rendelet elfogadása mögött, amely tehát szövegszerűen nem módosította az Európai Parlamenttel már megkötött tanácsi alkut, de az EU-csúcson mellé elfogadtak egyhangúan egy olyan 4 oldalas papírt, ami pontosítja és lényegében szűkíti is a rendelet alkalmazhatóságának kezdetét és terjedelmét.

Az EP e hét szerdán foglalkozik majd a plenáris ülésén a 2021-2027-es költségvetési tervvel, ott egy egyszerű jóváhagyást kell adnia (sima minősített többség), az biztosan összejön majd és mellette a jogállamisági rendelettervezetet is el kell végsőként fogadnia. Ez is várhatóan meg lesz, de emellé az EP várhatóan kiad majd egy saját értelmezést is arról, hogy az EU-csúcson megszületett 4 oldalas konkretizáló papírt élesen kritizálja és rögzíti, hogy ha a rendeletet valaki megtámadja az Európai Bíróságon, akkor az EP gyorsított eljárást fog kérni.

Az alábbiakban tehát nézzük a 2021-2027-es uniós költségvetés évenkénti allokációit és annak a 11 milliárdos kiegészítő fejezet-emelésnek a részleteit, amit az EP harcolt ki. Mindez a ma közzétett tanácsi dokumentumok egyikének mellékleteként van összerendezve:

Magyarország a fenti számtengerből az alábbi számtenger szerinti összegeket várhatja majd:

Címlapkép forrása: DARIO PIGNATELLI, Európai Unió, Európai Tanács médiatára

Forrás: Portfolio.hu - Uniós források

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek