Főoldal Külföld Kevesen mentek el a tömeges tesztelésre Ausztriában

Kevesen mentek el a tömeges tesztelésre Ausztriában

4 megtekintés

A kormányzat ösztönző rendszert igyekszik kidolgozni, hogy a tömeges szűrés januárra bejelentett, második körében többen vegyenek részt.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Ausztriában a tömeges koronavírus-tesztelés ugyan még nem minden tartományban zárult le, de összességében elmondható, hogy a vártnál jóval kevesebben vettek részt rajta – derül ki az osztrák sajtóban vasárnap megjelent hivatalos adatokból.

A két nyugati tartományban, Tirolban és Vorarlbergben a múlt hétvégén még 30 százalék körüli volt a részvétel. Salzburgban még kevesebb: a lakosságnak nagyjából 27,7 százaléka ment el az ökéntes szűrésre.

A kétmillió lakosú Bécsben – annak ellenére, hogy nem egy hétvégére korlátozódott, hanem december 4-től 13-ig tartott – összesen 234 889-en vettek részt a tömeges tesztelésre, ami csupán a lakosság 13,5 százaléka.

Karintiában 16,7, Stájerországban 20,7, Felső-Ausztriában 23 százalékos volt a részvétel. Ennél jobb eredmény egyedül Alsó-Ausztriában született, ahol a lakosság 35,73 százaléka ment el a meghirdetett szűrésre. Burgenlandban keddig tart a tesztelés, így onnan még nincsenek végleges adatok.

Ami a fertőzöttségi szintet illeti, a tartományokban közel hasonló eredmények születtek: a pozitív minták arány 0,14 és 0,53 százalék között alakult. A főváros eredményeit még nem tették közzé.

Mivel országszerte jellemzően alacsony volt a részvétel, Tirol után Felső-Ausztriában is bejelentette a tartományi főnök, hogy karácsonyig meghosszabbítják az ingyenes szűrővizsgálatot, remélve, hogy minél többen mennek el. „Ezzel kívánunk hozzájárulni a békés ünnepekhez” – hangsúlyozta Thomas Stelzer.

Sajtóértesülések szerint a kormányzat is valamiféle ösztönző rendszeren dolgozik, hogy a Sebastian Kurz kancellár által január elejére bejelentett tömeges tesztelés második körére az elsőnél többen menjenek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2641 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, a járvány kezdete óta közel 320 ezer esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség, a Covid-19 szövődményeibe vasárnap 58-an haltak bele, a halottak száma így már megközelíti a 4500-at.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek