Főoldal Technika és Tudomány Kevés 65 éven feletti magyar használ okos vérnyomásmérőt, de nyitottak lennének rá

Kevés 65 éven feletti magyar használ okos vérnyomásmérőt, de nyitottak lennének rá

1 megtekintés

Az idősebb emberek többsége rendszeresen figyeli a főbb egészségparamétereit, de még ritkán használ ehhez okoseszközöket – ez derül ki a korosztály egészségtudatosságát a digitális készségek tükrében vizsgáló országos felmérésből. A nyitottság és az érdeklődés azonban megvan bennük.

A szenior korosztály számára központi kérdés a jó egészség, közel háromnegyedük rendszeres testmozgással őrzi a testi és szellemi fittségét. 74 százalékuk rendszeresen figyeli a vérnyomását vagy a pulzusát – derül ki a Telekom megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból, amely a 65-85 év közötti mobiltelefon-használók egészségtudatosságát, illetve digitális készségeit vizsgálta. Az #okosegészség felmérésben a válaszok arra is rámutattak, hogy ez a korosztály a család együttműködésére is számít az egészségre való odafigyelésben. A különböző egészség-paraméterek követése az internetre kapcsolt eszközök segítségével a fiatalabb korosztályoknál ma már napi rutin, de a kutatók jól érzékelhető generációs szakadékként azonosították ezt a területet:

a szenior korosztályból csak minden nyolcadik ember használ okoseszközöket a vérnyomás és a pulzus figyelésére.

A folyamatosan mért egészségügyi adatokat a legtöbben (86 százalék) rendszeresen, alkalmilag, vagy legalább az esetleges problémák észlelése kapcsán megosztják az orvosukkal, de nem valamilyen online megoldás, például egy okoseszköz vagy egy alkalmazás révén, inkább elmondják telefonon vagy személyesen. Ez elsősorban a megszokásnak köszönhető, nem azért van így, mert hiányzik a nyitottság – hangsúlyozza a Telekom közleménye.

Az idősebbek általánosságban is inkább egy lépés távolságból követik a technológia fejlődését, 72 százalékuk például még hagyományos telefont használ; a legjellemzőbb okoskészülék az adott életkorban a tablet és az okostévé. Ugyanakkor a többség kifejezetten érdeklődéssel fogadna egy, az egészségügyi adatok tárolására és továbbítására is alkalmas okoseszközt: 56 százalékuk egyáltalán nem tartana tőle, 40 százalékuk pedig, ha tehetné, rögtön ki is próbálná. Ehhez már a feltételek is adottak: a 65 év felettiek kétharmada rendelkezik valamilyen internethozzáféréssel, majdnem egyharmaduk mobilnettel is.

© Magyar Telekom

Ha az egészségmegőrzésben valamilyen okos megoldásra váltanak, akkor az orvos tanácsa nyom a legtöbbet a latban: 29 százalékuk szerint az orvosi ajánlás lenne a kipróbálás fő mozgatórugója. A második számú döntési szempont az egyszerű használat (25 százalék), illetve a megfelelő támogatás (21 százalék), főként a betanulás során. A kutatásból az derült ki, hogy ezen a ponton nagy a család szerepe és felelőssége: elsősorban a fiatalabb családtagok, a felnőtt gyermekek vagy unokák (64, illetve 38 százalék) segítségére számítanak.

Ezen a ponton találkoznak az igények és a lehetőségek: az aktív korosztály tagjai számára, különösen a járvány miatti korlátozások idején fontos, hogy idősebb szeretteiket biztonságban tudják, ennek pedig része, hogy akár a rutin orvosi vizsgálatok egy részét kiválthassák az idősebbek életében, ugyanakkor mégis rendelkezésre álljanak az egészséget tükröző adatok. Az idősebbek pedig örömmel fogadják, ha az ehhez szükséges digitális szintlépésben a család ifjabb tagjai segítenek nekik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek