Főoldal Koronavírus Képen az első koronavírus-vakcina beadása

Képen az első koronavírus-vakcina beadása

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az Egyesült Államokban elsőként egy New York-i kórház intenzív osztályán dolgozó ápolónő kapta meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát (fenti nyitóképünkön). Első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be az országban.    

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, aki jelen volt az első oltás beadásánál, úgy nyilatkozott a sajtónak: “már látszik a fény az alagút végén, bár ez egy hosszú alagút”.    

Moncef Slaoui, a járványellenes kormányzati programért felelős kutató, az amerikai oltási kampány vezetője elmondta, hogy terveik szerint elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy jövő év március közepéig már 100 millió – többnyire magas kockázati csoportba tartozó – amerikai be legyen oltva a koronavírus ellen. Május végére vagy június közepére pedig már az amerikaiak többsége hozzáférhet az oltóanyaghoz.    

Slaoui a CBS televízióban elmondta: az első 2,9 millió adag vakcinát három napra osztják el, így ha szükséges, lehetőség lesz módosítani az oltókampány folyamatán. Megjegyezte, némi aggodalomra ad okot, hogy képesek lesznek-e mindvégig biztosítani az oltóanyag számára szükséges hőmérsékletet. A Pfizer/BioNTech-vakcinát ugyanis mínusz 70 fokos hőmérsékleten kell tartani a szállítás és a felhasználásig tartó tárolás idejére.    

“Előfordulhatnak kiszámíthatatlan balesetek, de ezek gyors kezelésére fel vagyunk készülve” – mondta az amerikai oltókampány vezetője, hozzátéve, hogy a folyamat minden egyes lépését alaposan megvizsgálták és előzetesen modellezték.    

Michelle Chester, a Long Island Jewish Medical Center ápolónõje, mutatja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, mielõtt az országban elsõként oltja be kolléganõjét, Sandra Lindsay-t New Yorkban 2020. december 14-én. Az Egyesült Államokban ezen a napon kezdetét vette a koronavírus elleni oltási kampány. Forrás: MTI/EPA/AP/Mark Lennihan

Az Egyesült Államokban már több mint 16 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19-hez köthető halálesetek napi száma gyakran 2500 körül van, összességében pedig már mintegy 300 ezren haltak bele a fertőzés szövődményeibe.    

Közben a kanadai hatóságok közlése szerint a Torontói Egyetem kórházában is beadták az első Pfizer/BioNTech-vakcinákat hétfőn a koronavírus ellen. Ontario tartomány hatezer adag oltóanyagot kapott, és első körben 2500 egészségügyi dolgozót oltanak be.    

Québec tartományban két idősotthon lakóit oltják be először, őket követik majd az otthonokban dolgozók.

Címlapkép: Sandra Lindsay, a Long Island Jewish Medical Center ápolónője (b) az országban elsőként kapja meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát kolléganőjétől, Michelle Chestertől New Yorkban 2020. december 14-én. Az Egyesült Államokban ezen a napon kezdetét vette a koronavírus elleni oltási kampány. Forrás: MTI/EPA/AP/Mark Lennihan

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek