Főoldal Koronavírus Az Antarktiszra indul a Polarstern kutatóhajó északi-sarki expedíciója után

Az Antarktiszra indul a Polarstern kutatóhajó északi-sarki expedíciója után

1 megtekintés

Októberben befejeződött egyéves északi-sarki expedíciója után december 20-án az Antarktiszra indul a Polarstern német kutatóhajó – jelentett be hétfőn az Alfred Wegener Sarkkutatóintézet.

A Polarstern fog alapanyagokat és üzemanyagot szállítani a déli-sarki Neumayer III német kutatóállomás számára és annak új személyzetét is eljuttatja az Antarktiszra.
Hagyományosan a kutatók és a technikusok repülőgépen teszik meg az utat a Dél-afrikai Köztársaság érintésével az antarktiszi állomásra, csupán az anyagok érkeznek vízi úton. A koronavírus-járvány miatt azonban a kutatók idén hajón teszik meg az utat a németországi Bremerhavenből az Atka-öbölbe, így akarják elkerülni, hogy a koronavírus ne jusson el a Déli-sarkvidékre. A hajón utazók már karanténban vannak – közölte az intézet. 

A Dranitysn Kapitány jégtörő és a Polarstern kutatóhajó az Északi-sark jegén.Forrás: Origo

A Polarstern kereken egy hónap alatt jut majd el az Antarktiszra, az Atka-öbölből a kutatócsoport hómobilokon, lánctalpas járműveken utazik a 10 kilométerre lévő kutatóállomásra.
Egy évig tartó expedíció után október 12-én érkezett vissza Németországba az Északi-sarkról a Polarstern,

amely csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva, kutatva a sarkvidék klímáját.
Az Antarktisz maradt a világon az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid-19-től, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak.

(Forrás: MTI)

Forrás: Origo.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek