Főoldal Autó A Kúriához fordulnak a Pride-tüntetés betiltása miatt

A Kúriához fordulnak a Pride-tüntetés betiltása miatt

0 megtekintés

Múlt héten tartott volna autós demonstrációt az LMBTQ emberekre hátrányos új jogszabályok ellen a Budapest Pride, de megtiltotta a rendőrség. A szervezők szerint indokolatlan volt a tiltás, ahogy indokolatlan a gyülekezés vészhelyzeti rendelet általi általános tiltása is, ezért szeretnék, ha ezt felülvizsgálná az Alkotmánybíróság.

Bírósághoz fordul a Budapest Pride a Helsinki Bizottsággal közösen amiatt, hogy a rendőrség nem engedélyezte a december 10-re, az emberi jogok világnapjára szervezett autós demonstrációjuk megtartását – közölte honlapján a szervezet. Ezen az LMBTQ emberek jogegyenlőségét súlyosan sértő, elfogadás előtt álló jogszabályi változások ellen szerettek volna tiltakozni.

Az országgyűlés várhatóan a december 15-én szavaz a javaslatcsomagról, ami kötelezővé tenné a “keresztény nevelést”, és ellehetetleníti, hogy az egyedülállók (így az azonos nemű párkapcsolatban élők) gyereket fogadjanak örökbe, és alkotmányba foglalná a “születési nemhez való jogot “, amivel Majercsik Johanna, a Budapest Pride szóvivője szerint “stigmatizálják a transznemű állampolgárokat.

A szervezők december 5-én jelentették be a demonstrációt, a Parlament melletti Antall József rakpartra. Ezt azonban a rendőrség minden mérlegelés nélkül megtiltotta a vészhelyzetre hivatkozva, jóllehet nem az erről szóló rendeletben szereplő gyülekezés lett volna, hanem legfeljebb 30 fős, autós-dudálós tüntetés, ami a civilek szerint nem hordozott volna járványügyi kockázatot.

Azt is szeretnék elérni, hogy az Alkotbánybíróság vizsgálja felül a demonstrációkat veszélyhelyzet idején egységesen tiltó, szerintük szükségtelen és aránytalan rendelkezéseket. Ennek érdekében a Kúriához fordulnak, hogy kezdeményezze az alkotmánybírósági felülvizsgálatot, mert a gyülekezés joga kiemelt alapjog, a járványhelyzet szempontjából kockázatos gyűlések megtartását pedig a rendes szabályozás is lehetővé teszi.

Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint ezért nincs szükség az általános tilalomra, ahogy arra sem, hogy veszélytelen esetben is kizárják a gyülekezési jog gyakorlatát, illetve, hogy diszkrimináljanak a különböző rendezvények között, hiszen miközben a demonstrációkat tiltják, a járványhelyzet szempontjából hasonló kockázatokkal járó vallási rendezvények, zártkapus sportmérkőzések, temetések megtartását semmilyen módon nem korlátozzák.

A Kúriának a kézhezvételtől számítva három napja van arra, hogy elbírálja a Budapest Pride és a Magyar Helsinki Bizottság keresetét.

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek