Főoldal Technika és Tudomány 600 millió forinttól esik el Szombathely, mert a kormány befagyasztotta a helyi adókat

600 millió forinttól esik el Szombathely, mert a kormány befagyasztotta a helyi adókat

5 megtekintés

1,8 milliárd forint esik ki az iparűzési adó csökkenése miatt és 6-700 millió a kormányzati intézkedések következtében a szombathelyi önkormányzat költségvetéséből – mondta Nemény András, város polgármestere az ATV-nek.

A városvezető hozzátette, hogy a fentieken túl a cégeik vesztesége egymilliárd forint, az önkormányzatnak pedig ki kell még fizetnie 2,7 milliárd forint szolidaritási adóból is.

A bevételkiesést elsősorban a nagy vállalkozásokat érintő ingatlanadó kivetésével akarta a városvezetés kompenzálni, egyeztetettek is az érintettek többségével, de hiába. A kormány ugyanis december 2-i hatállyal megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Bokányi Adrienn, a gazdasági és jogi bizottság elnöke azt mondta, hogy a városban annyira súlyos a helyzet, hogy a kötelező feladataik ellátása is veszélybe került, amit csak úgy tudnak megoldani, hogy a városi intézmények, és cégek költségeit csökkentik, de egyebek mellett a képviselők tiszteletdíja, a bizottsági tagok és az elnökök javadalma is kevesebb lesz.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek