Főoldal Külföld Öngyilkos akart lenni a börtönben a volt szlovák rendőrfőnök

Öngyilkos akart lenni a börtönben a volt szlovák rendőrfőnök

0 megtekintés

180 millió forint értékű kenőpénz elfogadásával gyanúsítják Milan Lucanskyt. Jelenleg kórházban ápolják öngyilkossági kísérlete során szerzett sérülései miatt.

Öngyilkosságot próbált elkövetni a korrupció vádjával december elején vizsgálati fogságba helyezett Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány a cellájában – írja az MTI a Refresher.sk alapján.

A szlovák hírportál úgy tudja, Lucansky, aki 2018 júniusától 2020 augusztusáig töltötte be tisztségét, megpróbálta felakasztani magát eperjesi magánzárkájában.

Az 51 éve rendőrtábornokot jelenleg egy rózsahegyi kórházban kezelik. Ezt az információt három magasrangú forrás  is megerősítette a Refresher.sk számára.

Korábbi jelentések csak arról szóltak, hogy a volt rendőrfőnököt kórházba kellett vinni nem hivatalos közlések szerint súlyos fejsérülés miatt.

A szlovák sajtó értesülései szerint Lucanskyt 510 ezer euró (180 millió forint) kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

A volt rendőrfőnököt a Júdás fedőnevű rendőrségi akció keretében fogták el. Lucanskyn kívül vizsgálati őrizetbe került Boris Bena, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) helyettes vezetője, illetve a biztonsági szolgálatok öt magas rangú volt, illetve jelenlegi vezető tisztségviselője, köztük Peter Gasparovic, a titkosszolgálat kémelhárításának egykori főnöke.

Sorra veszik őrizetbe az elit korrupción kapott tagjait – Szlovákiában

Péntek este előzetes letartóztatásba helyezték az egyik leggazdagabb szlovák üzletembert, Jaroslav Hascákot. A komoly politikai befolyást is szerzett befektetőt pénzmosással és vesztegetéssel vádolják. Úgy tűnik, a szlovák rendőrség újabb letartóztatási hullámot indított.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az elmúlt hetekben több komoly visszhangot kiváltó őrizetbe vételt is végrehajtott, főként magas beosztású jelenlegi és volt rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel, illetve a gazdasági élet néhány befolyásos szereplőjével szemben. Főként korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűnügyi tevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat velük szemben. Az első őrizetbe vételekre november elején került sor, azóta több hasonló akció is megvalósult. Az őrizetbe vettek között van mások mellett két volt országos rendőrfőkapitány és az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a Penta egyik társtulajdonosa is.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a gyanúsítottak többége Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője közel három évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása nyomán távozott tisztségéből. Kuciak a többi között korrupciós hálózatokat fedett fel a karhatalmi struktúrákon belül.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek