Főoldal Kultúra Magyar kézműves alkotások a Vatikánban

Magyar kézműves alkotások a Vatikánban

3 megtekintés

A Vatikánba a világ minden részéről érkeznek kézműves alkotások, amelyek a Szent Péter tér oszlopcsarnokában láthatók vasárnaptól. A 100 Betlehem elnevezésű kiállítást harmadik éve rendezik meg a Vatikánban, ahol magyar kézművesek alkotásait is bemutatják.

Szokás szerint a világ mintegy harminc országából több mint száz alkotás érkezett: van közöttük művészi kidolgozású történelmi betlehem és modern feldolgozás, amelyben a gyermek Jézus a Vöröskereszt sátrában születik meg a földrengés sújtotta Amatrice város romjai között. Több munka távoli országból érkezett, vagy nagyon egyszerű, iskolások készítette alkotás, amely mégis ünnepi hangulatot sugároz − írja az MTI.

Általában a kiállítást zárt termekben rendezik meg, azonban

IDÉN A SZENT PÉTER TERET ÖVEZŐ OSZLOPCSARNOK EGYIK SZÁRNYÁBAN kapott helyet,

így a Vatikánnak a járványkorlátozások ellenére sem kellett lemondania a betlehemkiállítást.

Magyarország az idén sem hiányzik a római betlehemkiállításról. A korábbi évekhez hasonlóan most is a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) által egybefogott kézművesek alkotásairól van szó. A Vatikánban látható hét magyar betlehem között van Kurdi Csilla „Betlehemi éj” című műve, amely a paverpolnak nevezett dekorációs technikával készült.

A kiállítás, amelynek idén Ukrajna a díszvendége, január 10-ig látható.

A tavalyi betlehemkiállításnak Magyarország volt a díszvendége az eredetileg 2020 szeptemberére kitűzött Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A kiállítást tavaly Ferenc pápa az első látogatók között kereste fel.

Forrás: Index.hu - Kult rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek