Főoldal Külföld Johnson: Messze vannak az álláspontok, de London nem hagyja ott a tárgyalásokat

Johnson: Messze vannak az álláspontok, de London nem hagyja ott a tárgyalásokat

3 megtekintés

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint egyes kulcsfontosságú kérdésekben még mindig nagyon messze vannak egymástól az álláspontok az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon, de folytatódnak a megbeszélések annak kiderítésére, hogy „mit lehetne még tenni” a megállapodás érdekében – írja az MTI.

Johnson vasárnap este a BBC televíziónak nyilatkozva ugyanakkor megismételte: az Egyesült Királyságnak arra kell felkészülnie, hogy az EU-val folytatott kereskedelme januártól, a jelenlegi átmeneti időszak lejárta után ausztráliai típusú feltételrendszer alapján folytatódik.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Johnson a BBC-nek adott nyilatkozat előtt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott telefonos megbeszélést. Az interjúban ugyanakkor azt mondta: az Egyesült Királyság az elmúlt években „hatalmas előkészületeket tett” arra az esetre, ha kereskedelme a WTO-szabályok szerint folytatódna az EU-val. Szerinte bárhogy is végződnek a tárgyalások, az Egyesült Királyság „nagyon-nagyon jól elboldogul majd”.

Hangsúlyozta viszont, hogy London semmiképpen sem hagyja ott a tárgyalásokat.

Johnson kijelentette: Ursula von der Leyennel tartott vasárnapi megbeszélésén megismételte azt az ajánlatát, hogy ha a megállapodáshoz ez szükséges, ő nagyon szívesen ellátogat egyes EU-tagállamok fővárosaiba, ezt azonban az Unió elvetette, azzal az érvvel, hogy a jövőbeni kétoldalú viszonyrendszerről csak az Európai Bizottsággal lehet tárgyalni, az egyes tagállamokkal külön-külön nem.

A vasárnapi BBC-interjúban Boris Johnson kiemelte, hogy kulcsfontosságú kérdésekben még mindig nagyon messze vannak egymástól az álláspontok. Rögzítette azt is, hogy olyan megállapodás nem lehetséges, amely az Egyesült Királyságot az Európai Unió szabályozói vonzáskörében tartja.

Az egyik legnagyobb globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport, az Eurasia Group londoni részlege vasárnap este ismertetett gyorsértékelésében azt közölte, hogy a legutóbbi fejlemények alapján az eddig 55 százalék helyett 65 százalékra taksálja annak esélyét, hogy a brit kormány és az Európai Unió tárgyalásai megállapodással zárulnak.

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek