Főoldal Itthon Gődény György panaszt tett az ellene folyó eljárás miatt

Gődény György panaszt tett az ellene folyó eljárás miatt

5 megtekintés

A vírusszkeptikus gyógyszerész semmin sem változtat, tovább folytatja a tevékenységét.

„Egyáltalán nem számítottam erre, eszembe sem jutott, hogy bármilyen bűncselekményt elkövettem volna”  mondta a Blikknek Gődény György, akit pénteken előállítottak a rendőrök. A járványellenes nézeteket valló gyógyszerész a lappal azt is közölte, hogy a kihallgatásán vallomást tett, és azt mondta, hogy nem követett el bűncselekményt, majd

panaszt tett az eljárás miatt.

Gődény György kitért a hétvégi könyvdedikálására, amikor a Pólus Center biztonsági őrei megakadályozták, hogy részt vegyen a saját dedikálásán.

Bár korábban volt rá engedély, ezt visszavonták. A fiúk korrektek voltak, közölték, hogy ezt az utasítást kapták. Ha egy könyvet is aláírok, értesítik a rendőrséget. Utóbb „mobil dedikálásra” kaptam engedélyt. Az olvasók mögöttem jöttek, és séta közben írtam alá”

– magyarázta, majd közölte, hogy semmin sem változtat, tovább folytatja a tevékenységét.

Gődénynél és – ahogy az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője fogalmazott az operatív törzs tájékoztatóján – vírusszkeptikus tartalmak további három hangadójánál pénteken reggel tartottak házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni osztályának nyomozói, aminek során informatikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le. Gál Kristóf azt is közölte rendőrség az eljárást rémhírterjesztés bűntette miatt folytatja, de felmerülhet a hatósági rendelkezés elleni uszítás bűntette is. Gál hangsúlyozta azt is, hogy az eljárást a hatóság hetekkel ezelőtt és nem feljelentésre indította. Igaz, korábban Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusának kérdését, amelyben arról érdeklődött, hogy fellépnek-e a vírustagadókkal szemben.

Gődényt a kihallgatása után elengedték, a rendőrség a nyomozásról nem adott további tájékoztatást.

A hvg.hu által megkérdezett jogászok szerint a rendőröknek sem a rémhírterjesztés, sem a hatósági rendelkezés elleni uszítás gyanúját nem lesz egyszerű bizonyítaniuk. Pásztor Emese, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza lapunknak azt mondta, hogy a rémhírterjesztés ugyan korábban is büntethető volt, de csak abban az esetben, ha valamilyen közveszély helyszínén történt. A veszélyhelyzet kihirdetésével tulajdonképpen ezt a helyszínt bővítették ki az ország egész területére. Az Alkotmánybíróság azonban már korábban jelezte, hogy a kérdéses jogszabály csak a közlések szűk körére vonatkozik. A „tudottan hamis vagy elferdített tények nagy nyilvánosság felé közvetítését” tiltja, és azt is csak akkor, ha az különleges jogrend idején, a védekezés akadályozására alkalmas módon történik. A tiltás azonban nem vonatkozik a kritikus véleményekre az Ab júniusi döntése szerint.

Forrás: HVG.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek