Főoldal Külföld Exponenciálisan nőtt a betegszám az elmúlt időszakban Németországban, ezért újabb teljes zárlatot vezetnek be

Exponenciálisan nőtt a betegszám az elmúlt időszakban Németországban, ezért újabb teljes zárlatot vezetnek be

1 megtekintés

A koronavírus-járvány gyorsulása miatt a tavaszi első fertőzéshullám után ismét bevezetik Németországban a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlatot – jelentették be vasárnap Berlinben. Exponenciálisan nőtt a betegszám az elmúlt időszakban az országban.

Az új korlátozásokat december 16-án vezetik be, és legkorábban január 10-én vonják vissza – mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. A november elején bevezetett óvintézkedésekkel nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést az új típusú koronavírus terjedése felett, és a fertőződések száma az utóbbi napokban ismét exponenciális, robbanásszerű emelkedésnek indult – indokolta a kancellár a karácsonyi bevásárlási szezon végét jelentő döntést.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen tüntetnek FrankfurtbanForrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Szerdától csak az alapvető létszükségleti cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva,  és fel kell függeszteni a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokat is, így bezárnak például a fodrászatok. A napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszerét ügyeleti üzemmódra állítják át, a munkaadókat felkérik, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

Korábban az Origo is megírta, hogy Németország több városában is az utcára vonultak az emberek a szigorítások miatt, a sorozatos tüntetéseknek pedig komoly szerepe lehet abban, hogy az ország nem képes megfékezni a járvány terjedését. 

Korházba került az egyik legnagyobb vírustagadó szervezet, a Querdenker egyik vezetője is, aki az egyik tüntetésen kerülhetett kontaktusba a vírussal,  a Bild pedig arról számolt be, hogy koronavírusban meghalt Harald Hänisch, az AfD képviselője. A szélsőjobboldali párt mindent megtett annak érdekében, hogy eltitkolják a halál okát, még az egyik ezzel kapcsolatos bejegyzésüket is törölték közösségi oldalukról. Németországban hónapok óta komoly problémát jelentenek a vírustagadók által rendezett tüntetések. Berlinben a múlt hónapban az egyik ilyen rendezvényen 20 ezren vettek részt.

Forrás: Origo.hu - Nagyvilág rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek