Főoldal Külföld Brexit: Johnson szerint még mindig nagyon messze vannak az álláspontok

Brexit: Johnson szerint még mindig nagyon messze vannak az álláspontok

4 megtekintés

Előfordulhat, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere alapján folytatódik. Ezzel viszont újra megjelennének a vámok.

Az Egyesült Királyságnak arra kell felkészülnie, hogy az EU-val folytatott kereskedelme januártól, a jelenlegi átmeneti időszak lejárta után ausztráliai típusú feltételrendszer alapján folytatódik – mondta Boris Johnson vasárnap este a BBC televíziónak. 

 A brit miniszterelnök szerint ugyanis egyes kulcsfontosságú kérdésekben még mindig nagyon messze vannak egymástól az álláspontok az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon,

de folytatódnak a megbeszélések annak kiderítésére, hogy „mit lehetne még tenni” a megállapodás érdekében.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Johnson a BBC-nek adott nyilatkozat előtt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott telefonos megbeszélést, amely után kiadtak egy közös közlemény. E szerint a két vezető azt tartja felelősségteljes megoldásnak, ha megteszi a megállapodás eléréséhez még szükséges lépéseket. Johnson és von der Leyen arra utasította a két tárgyalóküldöttséget, hogy folytassák a tárgyalásokat, és igyekezzenek feltérképezni, hogy még ebben a késői időszakban is elérhető-e a megállapodás.

Boris Johnson azonban a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette: az Egyesült Királyság az elmúlt években „hatalmas előkészületeket tett” arra az esetre, ha kereskedelme a WTO-szabályok szerint folytatódna az EU-val.

A miniszter a vasárnapi megbeszélésen megismételte azt az ajánlatát, hogy ha a megállapodáshoz ez szükséges, ő nagyon szívesen ellátogat egyes EU-tagállamok fővárosaiba. Johnson ezt a lehetőséget rövid időn belül másodszor veti fel. Előzőleg a tárgyalások menetéről tett csütörtöki sajtónyilatkozatában közölte, hogy személyesen is hajlandó elutazni Brüsszelbe, Párizsba, Berlinbe „és bárhová” a megállapodás érdekében. Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint azonban ezt a javaslatot az EU elvetette, azzal az érvvel, hogy a jövőbeni kétoldalú viszonyrendszerről csak az Európai Bizottsággal lehet tárgyalni, az egyes tagállamokkal külön-külön nem.

 Az egyik legnagyobb globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport, az Eurasia Group londoni részlege vasárnap este ismertetett gyorsértékelésében azt közölte, hogy a legutóbbi fejlemények alapján az eddig 55 százalék helyett 65 százalékra taksálja annak esélyét, hogy a brit kormány és az EU tárgyalásai megállapodással zárulnak.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek