Főoldal Üzlet Több ezer Airbnb-lakás tűnt el a piacról pár hónap alatt

Több ezer Airbnb-lakás tűnt el a piacról pár hónap alatt

4 megtekintés

Több évvel ezelőtti állapotra esett vissza a járvány miatt a rövidtávú lakáskiadás, a szektor a túlélésért küzd.

Noha 2020 nyarán még nagyjából 10 ezer budapesti lakást hirdettek kiadásra az Airbnb oldalán, ez a szám mostanra, mindössze néhány hónap alatt drasztikusan lecsökkent: alig több, mint 7000 lakást kínálnak rövidtávú bérlésre. Összehasonlításul: öt éve, 2015 őszén 5200 szállást kínált az Airbnb – írja a 24.hu.

A lapnak nyilatkozó iparági források szerint a szektor a túlélésért küzd, a kormány és a főváros is korlátozná a piacot, a koronavírus-járvány viszont máris kifejtette a hatását a területre. Egyes, rövidtávú lakáskiadással foglalkozó cégekben azt tapasztalják, hogy az általuk kezelt lakások 40–50 százaléka átnyergelt az Airbnb-ről a hosszú távú lakáskiadásra – le is ment az albérletek ára –, ezek egy része várhatóan nem is fog visszatérni a rövidtávú kiadáshoz, a szektorban maradt lakások ára pedig jelentősen lecsökkent.

A legnagyobb csökkenés a VII. és a VI. kerületben, azaz a bulinegyed környékén volt tapasztalható; csak a VII. kerületben több mint ezer lakás tűnt el a piacról néhány hónap alatt. Viszont a vakcina megjelenésének hírére már el is kezdtek érkezni a tavaszi foglalások – írja a portál.

Forrás: HVG.hu - Vállalkozás rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek