Főoldal Külföld Erdoğan felszólította az örmény vezetőket, hogy „térjenek észhez”

Erdoğan felszólította az örmény vezetőket, hogy „térjenek észhez”

3 megtekintés

A hegyi-karabahi örmény szakadár erők szombaton arról számoltak be, hogy megsebesült három fegyveresük azeri katonák támadásában, akik ezzel megsértették a térségre vonatkozó, Oroszország égisze alatt novemberben megkötött tűzszünetet – írja az MTI. A terület „védelmi minisztériuma” azt írta: azeri csapatok péntek este támadtak rá az örmény harcosokra, és az azt követő tűzpárbajban három fegyveresüket megsebesítették.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezet az örmények és az azeriek között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket az ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet érvényének megerősítésére.

A héten Bakuba látogatott Recep Tayyip Erdoğan török elnök, akinek országa politikailag nyíltan támogatta harcában Azerbajdzsánt, és amelyet meggyanúsítottak azzal, hogy időnként anyagi segítséget is nyújtott. Erdoğan azt hangoztatta, hogy „az Örményország elleni harc még nem fejeződött be”. Egy katonai díszszemlén mondottak szerint: „a harc politikai és katonai téren számos más fronton folytatódik.” Erdoğan egyúttal felszólította az örmény vezetőket, hogy „térjenek észhez” a hathetes vereségük után. Szavai szerint számos azeri terület visszahódítása „egy új korszak kezdete lesz” a Kaukázus ezen régiójában.

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek