Főoldal Technika és Tudomány Barátságos csőröscetek bukkantak fel a hajó mellett – rájöttek, hogy ismeretlen faj képviselői

Barátságos csőröscetek bukkantak fel a hajó mellett – rájöttek, hogy ismeretlen faj képviselői

5 megtekintés

Amerikai tudósok úgy vélik, eddig ismeretlen cetfajra bukkantak Mexikótól nyugatra.

A kutatócsoport akkor találkozott három szokatlan külsejű egyeddel, amikor november 17-én a Mexikóhoz tartozó San Benito-szigetek közelében, az Egyesült Államok partjaitól mintegy 500 kilométerre délen egy szintén ritka, rejtőzködő, a csőröscetek közé tartozó faj után kutattak. “Közvetlenül a hajónk mellett bukkantak fel a víz színére. Rendkívüli találkozás volt! Ritka, hogy csőröscetet lát az ember, de az még ritkább, hogy barátságos csőröscetcsoporttal fusson össze” – mondta el a Reutersnek Jay Barlow, a San Diegó-i Scripps Oceanográfiai Kutatóintézet tudósa.

© Elizabeth Henderson / Sea Shepherd

A Sea Shepherd állatvédő szervezet által vezetett út során a kutatók nem vették észre, hogy új fajjal találkozhattak, amíg később a fotókat meg nem vizsgálták. Az állatok fogainak elhelyezkedése szokatlan volt – magyarázta Barlow, aki szerint a víz alatti hangfelvételek szintén arra utalnak, hogy önálló fajról van szó.

A tudósok most a vízminták elemzésének eredményét várják, hátha találnak bőrsejteket, melyek alapján DNS-vizsgálatot végezhetnek, hogy kiderüljön, valóban új fajt fedeztek-e fel.

A delfinekéhez hasonlóan hegyes pofájuk miatt csőrösnek nevezett cetek leginkább a kontinensektől távol eső vizekben élnek, ilyen a San Benito-szigetek környéke is. Noha akár ötméteresre megnőnek, nem könnyű őket megfigyelni, mert általában több mint 900 méteres mélységben élnek, csak időnként bukkannak a felszínre levegőért. Ilyen mélységben kerülik el legnagyobb eséllyel fő ellenségüket, a gyilkosnak is nevezett kardszárnyú delfineket.

© Simon Ager / Sea Shepherd

Barlow “óvatosan optimista” az új fajjal kapcsolatban. Ha a DNS-elemzés megerősíti, az ismert csőröscetfajok száma 24-re emelkedik.

“Ez egy gigantikus állat, akkora súlya lehet, mint egy skót igáslónak, az egytonnás Clydesdale-nek. Képzeljük el, hogy egy ekkora állat élete a szárazföldön titokban marad. De tenger sok titkot rejt” – mondta a tudós.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek