Főoldal Gazdaság Újabb fém jelzi a világgazdaság talpra állását

Újabb fém jelzi a világgazdaság talpra állását

1 megtekintés

2019 áprilisa óta nem látott csúcsra emelkedett a cink árfolyama, ahogy a piaci szereplők arra számítanak, hogy a világgazdaság talpra állása megnöveli a fém iránti keresletet. Emellett a drágulást az is fűti, hogy a befektetők csökkenő kínai kínálatra készülnek.

Tavaly óta nem látott csúcsra futott a cink árfolyama, köszönhetően a globális kereslet várható emelkedésének, illetve a kínai kínálat lehetséges csökkenésének – írja a Mining.com.

A világ legnagyobb kibocsátójának számító Kínában ugyanis a finomított cink kitermelése 562 300 tonnára süllyedt a múlt hónapban, ami 6900 tonnás csökkenés volt októberhez képest. Ráadásul a kínai kínálat várhatóan decemberben is zsugorodást mutat majd, tovább drágítva a nyersanyagot.

A kínálati kiesések hatására pedig a cink árfolyama 70 százalékos fölpattanást mutatott a márciusi mélypont óta, még úgy is, hogy a koronavírus-járvány első hullámában jelentősen csökkent a kereslet.

A cink tonnánkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

A kínálati oldallal kapcsolatos aggodalmak egyébként a múlt hónapban fokozódtak, amikor a Vedanta Zinc International felfüggesztette a működését a dél-afrikai Gamsberg bányában.

Mindeközben pedig a piaci szereplők azzal számolnak, hogy a világgazdasági aktivitás fokozatos talpra állása megnöveli a keresletet, vagyis jelen állás szerint minden adott a cink további drágulásához.

A cink mellett egy másik fontos fém, a réz drágulása is arra utal, hogy a befektetők a globális ipari aktivitás felfutására számítanak. A cink és a réz egyaránt nagyjából 25 százalékos pluszban van ebben az évben.

Forrás: Origo.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek