Főoldal Autó Soros: A kompromisszum Orbánékkal a lehetséges világok legrosszabbika

Soros: A kompromisszum Orbánékkal a lehetséges világok legrosszabbika

2 megtekintés

Hatalmas nyomás alatt fáradozott azon Angela Merkel német kancellár, hogy megakadályozza az Európai Unió következő költségvetésének és az újjáépítési csomagnak magyar és a lengyel vétóját, ám a kompromisszum, amit elért, több pontban is alapvetően hibás – írja Soros György a Project Syndicate-en.

Mélységesen felháborította Soros Györgyöt az a megállapodás, amelyet Angela Merkel kötött Magyarországgal és Lengyelországgal a vétójuk elkerülése érdekében. Az üzletember a Project Syndicate-en megjelent véleménycikkében azt írta, nyilván így érez minden olyan ember is, aki hitte, hogy az Európai Unió az európai és egyetemes értékek védelmezője. Arra is figyelmeztetett, hogy a kompromisszum súlyosan csorbítja azt a bizalmat, amelyet az uniós intézmények kivívtak a helyreállítási alap létrehozásával.

Soros szerint Orbán Viktor kleptokratikus rezsimje Magyarországon és – kisebb mértékben – a Jog és Igazságosság párt kormánya Lengyelországban pimaszul dacol azokkal az értékekkel, amelyekre az Európai Unió épül. Az, hogy az EU vezetői ezt legitim politikai álláspontnak tekintik, amely elismerést és kompromisszumos megoldást érdemel, nagyban hozzájárul ahhoz az egzisztenciális veszélyhez, amely a közösséget fenyegeti.

Az üzletember jelezte: elismeri és érti, hogy Angela Merkel hatalmas nyomás alatt ügyködött a megoldásért, ráadásul szinte ő vált az EU egyedüli döntéshozójává, mert Emmanuel Macron francia elnököt jelenleg belpolitikai ügyek foglalkoztatják. Ahogyan azt is érti – jelezte –, hogy a német kancellár el akarta kerülni, hogy egy újabb tagállam, Magyarország is bejelentse a távozási szándékát a közösségből, éppen a német elnökség idején. Soros szerint ugyanis az utóbbi napokban az a hír járta, hogy Orbán erre készül, mivel nem engedheti meg magának, hogy a rezsimjét jellemző korrupcióra fény derüljön. Márpedig a jogállamisági követelmények bevezetésével ez mindenképpen megtörtént volna.

Soros úgy fogalmazott: Orbán a hatalomra kerülése óta eltelt évtizedben hatalmas összegeket lopott el vagy kezelt hűtlenül, uniós forrásokat is, amelyeket a magyar emberek boldogulására kellett volna költeni.

Kétségbeesett próbálkozás volt a részéről azzal fenyegetőzni, hogy megtorpedózza az EU pénzügyeit a költségvetés megvétózásával. Olyan blöff volt, amit néven kellett volna nevezni. Merkel, sajnos, úgy tűnik, megadta magát a magyar és a lengyel zsarolásnak.”

Soros írása azután jelent meg, hogy a megállapodás tervezete kiszivárgott, de még azelőtt, hogy az Európai Tanács elfogadta volna. Az egyezséget úgy értékelte, hogy az minden lehetséges világok legrosszabbika, s három alapvető hibáját sorolta fel.

Először is a kompromisszum szerinte módosítja annak a megállapodásnak a lényegét és szándékát, amelyet november 5-én fogadtak el a tagállamok és az Európai Parlament (EP) a jogállamisággal kapcsolatban, s jelentősen gyengíti annak feltételeit. Sem az Európai Bizottságnak, sem az EP-nek, sem pedig a tagállamoknak nem szabadna megengedniük, hogy így félretaszítsák őket – érvelt.

Azt is felrótta, hogy az egyezség szerint a jogállamisági feltételek bevezetését akár két évvel is elhalaszthatják. Ez szerinte különösen jól jön Orbánnak, hiszen az EU csak a 2022-es magyarországi választások után tehetne bármit vele szemben. A köztes időben pedig a Fidesz a jogszabályok és az alkotmány átalakításával újraszabályozhatná például azt, hogy mi számít közpénznek, a lenyúlt pénzeket pedig magánalapítványokba csatornázhatná, amelyeket a haverjai irányítanak.

Annak a megállapodásnak, amelyet Merkel összehozott Orbánnal, a magyar emberek lesznek az elsődleges áldozatai”

– írta.

A harmadik jelentős problémának azt nevezte, hogy a megállapodással az Európai Tanács túlterjeszkedik a hatáskörén, mert korlátozza az Európai Bizottság képességét arra, hogy már elfogadott uniós jogszabályt értelmezzen és az alapján járjon el. Szerinte ez veszélyes precedenst teremt, mert csökkenti a Bizottság függetlenségét és szembemegy az alapszerződéssel – de legalábbis annak szellemével.

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek