Főoldal Technika és Tudomány Saját modemet fejleszt az iPhone-okba az Apple, az Intel után a Qualcommot is leépítheti

Saját modemet fejleszt az iPhone-okba az Apple, az Intel után a Qualcommot is leépítheti

2 megtekintés

Miután az Apple 2019-ben felvásárolta az Intel modemchip-üzletágát, az idei évben már bele is vágott az iPhone-okba szánt saját modem fejlesztésébe. A Qualcomm részvényei több mint 6 százalékot estek a hírre.

Miután az Apple nekilátott, hogy saját fejlesztésűre cserélje az Intel processzorait a Mac-ekben, egy másik beszállítóval való együttműködés végére is pontot tehet. A Bloomberg a vállalat ügyeit jól ismerő informátorokra hivatkozva azt írja, Johny Srouji, az Apple hardverfejlesztésekért felelős alelnöke csütörtökön arról beszélt a munkavállalóknak, hogy a jövőben saját modemek kerülnek majd az iPhone-okba a Qualcomm chipje helyett. A fejlesztés pedig már el is kezdődött.

A hírre érzékenyen reagáltak a Qualcomm befektetői, a cég részvényeinek árfolyama 6,3 százalékot esett. A Bloomberg szerint ugyanis a Qualcomm bevételeinek 11 százaléka származik az Apple-től, annak elvesztése nagy érvágás lenne a cég számára. A mobilokba szerelt modem a készülékek egyik legfontosabb alkatrésze, a felhasználó ezen keresztül tud telefonálni is mobilinternetezni.

© Apple/hvg.hu

Az Apple még 2019-ben adott 1 milliárd dollárt az Intel modemchip-üzletágáért, ami egyértelművé tette, hogy a jövőben saját maga fejlesztheti majd ezeket a vállalat. Srouji szerint az akvizíció nagy segítség volt, így ugyanis fel tudták állítani a hardver- és szoftvermérnökökből álló fejlesztői stábot.

Arról az Apple szakembere nem beszélt, hogy mikorra válthatják majd le a Qualcomm-féle egységeket, annyi viszont biztos, hogy a cupertinói vállalat 2019-ben egy hatéves szerződést kötött a vállalattal. Ennek értelmében az Apple-nek mindenképp meg kell fizetnie a licenszdíjat, ha használja a Qualcomm modemjeit, ha nem.

Az Apple stratégiája mindenesetre világosan látszik: egyre kevésbé akar más gyártóktól függeni. Az iPhone-okban már régóta saját processzorral dolgozik a vállalat, a nemrég bemutatott M1 chip pedig a cég számítógépei számára hozott igen komoly teljesítménynövekedést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek