Főoldal Technika és Tudomány Orbán akár a Brexit-megállapodást is megvétózná

Orbán akár a Brexit-megállapodást is megvétózná

2 megtekintés

Megvétózna minden olyan Brexit-megállapodást Orbán Viktor, amely szerinte azért bünteti a briteket, mert úgy döntöttek, hogy elhagyják az Európai Uniót. „Az eurokraták csak fair megállapodást köthetnek a britekkel” – jelentette ki a magyar miniszterelnök a Daily Mail brüsszeli újságírójának az uniós költségvetés csütörtök esti elfogadását követően. Erre azután bólintottak rá a tagállamok, hogy Magyarország és Lengyelország vétóval fenyegetett a pénzek felhasználásának jogállamisági feltételekhez kötése miatt.

A lap munkatársa, James Franey a lengyel nagykövetség közelében csípte el Orbánt, és azt is megkérdezte tőle, hogy megvétózna-e egy rossz egyezséget. A kormányfő erre úgy felelt:

Igen, csak egy fair alkut tudunk elfogadni.”

Az EU és az Egyesült Királyság továbbra sem tudott dűlőre jutni a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról, csütörtök este Boris Johnson brit miniszterelnök már arról beszélt, jelentős esélye van annak, hogy nem születik megállapodás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kész folytatni a tárgyalásokat, és a vezető uniós tagállamok fővárosaiba is hajlandó ellátogatni a siker érdekében.

Az Európai Bizottság csütörtökön vészhelyzeti intézkedéseket javasolt az esetre, ha december 31-ig sem sikerülne egyezségre jutni.

Amennyiben a megállapodás elmaradna, jövőre az EU és az Egyesült Királyság már a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) rendszere alapján kereskedne, ami vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Egyetlen jogállamisági ügy sem vész el – ígérte Ursula von der Leyen

Nagy vitákat hozott az uniós csúcstalálkozó, de szinte minden területen sikerült megegyezést találni. A legtöbb nézeteltérés a jogállamiság, a klímacélok meghatározása és a Törökországgal szembeni szankciók kapcsán alakult ki.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek