Főoldal Kultúra Meghalt Bartók Béla kisebbik fia, Bartók Péter

Meghalt Bartók Béla kisebbik fia, Bartók Péter

4 megtekintés

97 évesen hunyt el Bartók Péter mérnök, az Apám című visszaemlékezés szerzője.

“Megrendülten tudatjuk, hogy 2020. december 7-én, életének 97. esztendejében elhunyt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia” – közölte a gyászhírt Facebook-oldalán a Bartók Emlékház.

Bartók Péter 1924. július 31-én született Budapesten. 1932 áprilisa és 1940 októbere között a Csalán út 29. számú házban élt szüleivel. Bartók Béla és Pásztory Ditta ezt követően az Egyesült Államokba utaztak, a gimnazista korú fiuk azonban Magyarországon maradt, és Hajnal Tibor orvos gyámsága alá helyezték – emlékeztet a Fidelio. Bartók Péter csak később tudott csatlakozni a szüleihez, 1942-ben találkozott újra velük New Yorkban.

A Bartók Emlékház így ír róla a visszaemlékezésében: az “Apám című könyve pótolhatatlan értékű információkat nyújt a Bartók-család utolsó budapesti lakásában folyó életéről, édesapja zeneszerzői és népzenekutatói munkájáról, a Mikrokosmos sorozat keletkezéséről, a család mindennapjairól.”

Bartók Péter a memoáron kívül gondozta is apja hagyatékát a Bartók Records tulajdonosaként.

Forrás: HVG.hu - Kult rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek