Főoldal Üzlet Kirúgtak négy szakszervezeti vezetőt a Dunaferrtől

Kirúgtak négy szakszervezeti vezetőt a Dunaferrtől

2 megtekintés

A cég vezetése szerint az érdekképviseleti vezetők ukrán hordák kiszolgálói.

Azonnali hatállyal elbocsátották a Dunaferr DV Vasas Szakszervezet négy vezető tistségviselőjét – írja a Népszava. A lap szerint az elbocsátásról abból a levélből értesültek az érdekképviseleti vezetők, amelyet Tankhlievich Evgeny általános vezérigazgató-helyettes küldött. (A 24.hu szerint neki az e-cégjegyzék szerint szeptember 30-án lejárt a cégvezetői mandátuma, mégis ezt a titulust használja.) Belső céges üzenetében arról írt, hogy a szakszervezetisek azoknak az „ukrán hordáknak” az oldalán állnak, amelyek megpróbálják megzavarni, szétzilálni a társaságcsoport munkájának irányítását.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Népszavának azt mondta, a szakszervezeti tisztségviselők a dolgozók oldalán állnak, az ő érdekeiket képviselik, elbocsátásuk pedig törvénytelen.

A helyi szakszervezeti vezetőket péntek reggel már nem engedték be a dunaújvárosi gyárba, ahol egyébként dolgoztak, és ahol a szövetségi tanács előre bejelentett ülésén vettek volna részt. A testületet – magyarázta a Népszava – a több kft.-ből álló vállalatnál működő Vasas érdekképviseleti alapszervezet vezetői alkotják.

A kizárásuk okait firtató kérdésre László Zoltán azt felelte, pontosan ők sem tudják, hogy mi történik, de „a munkáltató valószínűleg megorrolt a szakszervezetre, mert nem hagyjuk a cégnél folyamatosan elkövetett törvénytelenségeket szó nélkül”. A lap emlékeztetett, hogy a cég vezetése augusztusban felmondta a kollektív szerződést. Az érdekképviselet szerint ez jogszerűtlen lépés volt, ezért bírósághoz fordultak, és azt sem hagyták szó nélkül, hogy már harmadik hónapja nem utalja idejében a dolgozók teljes fizetését.

A cikk szerint a háttérben a különböző tulajdonosi körök közötti vita húzódik meg.

Forrás: HVG.hu - Vállalkozás rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek