Főoldal Technika és Tudomány Két ember is meghalt cápatámadásban a napokban

Két ember is meghalt cápatámadásban a napokban

5 megtekintés

A hawaii Honolua-öbölben kedden egy idősebb férfit, csütörtökön pedig Szent Márton-sziget partjainál egy középkorú nőt ért halálos cápatámadás – számoltak be amerikai hírcsatornák.

Az első áldozat egy 56 éves maui férfi volt, aki kedden reggel 8 óra körül szörfözött Hawaii-on a Honolua-öbölben. Aznap tartottak volna ott egy nemzetközi szörfversenyt, de a cápatámadás után azt érthető módon lefújták.

A FOXNEWS beszámolója szerint a férfi, aki egyébként nem versenyző volt, pár perccel nyolc óra előtt szált deszkára kihasználva a remek, szeles időjárás adta lehetőségeket. Túl messzire azonban nem jutott a partoktól, mert negyedórán belül rátámadt egy cápa. Valószínűleg egy nagy példány lehetett, legalábbis az alapján, hogy az egy jó darabot ki is harapott a szörfdeszkájából is.

A férfit még sikerült élve kimenteni a vízből, és az első hírek szerint stabil állapotban kórházba szállítani. A Lajainából származó férfi konkrét sérüléseit nem hozták nyilvánosságra, de

azok komolyak lehettek, ugyanis a kórházban több órán át műtötték, de végül szerda hajnalban belehalt a sérüléseibe.

Csütörtökön egy nő is meghalt cápatámadásban Szent Márton-sziget partjai közelében

Erről a halálos cápatámadásról elsők között a SKYNEWS számolt be. A tudósításból az derült ki, hogy a 40-es éveiben járó nő csütörtökön úszni indult a Franciaországhoz tartozó  sziget egyik legnépszerűbb strandján a Baie Orientale öbölben.

A második halálos cápatámadás itt, a Baie Orientale öbölben történt csütörtökönForrás: Google Maps

A nőt, akinek személyazonosságát nem közölték, a parttól mindössze százötven méterre támadhatta meg – feltételezések szerint – egy nagy fehér cápa, amely szinte azonnal végzett vele.

Amikor a nő segítségért kiáltott, ketten azonnal egy csónakkal indultak a mentésére. Az eszméletlen nőt a vízben lebegve találták meg, egyik lábát a cápa leszakította, és rengeteg vért veszített – közölte a helyi rendőrség szóvivője, aki hozzátette: életét megpróbálták ugyan a mentősök megmenteni, de sérülései túlságosan súlyosak voltak.
A cápatámadás nagyon ritka a Szent Márton-szigetnél, legutóbb 1995-ben történt ilyen.

Alain Rioual, a helyi kormányszóvivő szerint ezen a területen ez volt az első halálos cápatámadás, eddig ezt a partszakaszt tartották ilyen szempontból az egyik legbiztonságosabbnak.

A Floridai Nemzetközi Cápakutató-központ programigazgatója szerint is meglepő, hogy ezen a partszakaszon halálos cápatámadás történt, ugyanis ott meglehetősen sekély a víz. 

Nagy fehér cápa (illusztráció).Forrás: Biosphoto via AFP/© Sylvain Cordier

Gavin Naylor hozzátette, hogy egyébként bármennyire is meglepő, de ebből a szempontból az egyik legveszélyesebbnek tartott Karib-térségben tavaly is csak 4 cápatámadás történt, és azokból is csak egy volt halálos kimenetelű.

Az igazgató elmondta még, hogy 2019-ben világszerte 64 cápatámadás történt, amelyeknek körülbelül csak a tizede volt halálos, és ez a szám elenyésző a korábbi évekhez képest.

Forrás: Origo.hu - Tudomány rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek