Főoldal Autó Izraeli technológiát alkalmazó radarokat vett a honvédség

Izraeli technológiát alkalmazó radarokat vett a honvédség

1 megtekintés

A költségekről nincsen szó a közleményben, de arról igen, hogy ipari együttműködés is megvalósul: részleges magyar gyártással indul a program, majd a teljes körű készre szerelés is Magyarországon történik.

Izraeli technológiát alkalmazó radarokat vásárol a Magyar Honvédség a német Rheinmetall fegyvergyártó vállalat kanadai cégétől – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, azaz Maróth Gáspár titkársága. Mint a pénteken kiadott közleményből kiderül,

ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítő radarok beszerzéséről írt alá szerződést a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója.

Az izraeli IAI ELTA cég radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le. A magyar légierő 2022-től kezdve használhatja a technikát a közlemény szerint.

Egyúttal ipari együttműködés is megvalósul a felek között – erre vonatkozóan Maróth írt alá nyilatkozatot Oehrlivel. Az együttműködés értelmében részleges magyar gyártással indul a program, majd a teljes körű készre szerelés is Magyarországon történik. Az együttműködés kutatás-fejlesztési programokat is tartalmaz.

A közleményben nincsen szó a költségekről.

Augusztusban szintén Maróth titkársága jelentette be, hogy 698 milliárd forint értékű közös programot indít a magyar kormány a Rheinmetall német védelmi ipari óriáscéggel, gyalogsági harcijárművek gyártására.

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek