Főoldal Kultúra Így készül a narancsív

Így készül a narancsív

4 megtekintés

Az Auguszt cukrászdinasztia idén ünnepli fennállásának 150. évét. Az advent és a karácsony náluk az év legforgalmasabb időszaka. Az új az mindig érdekes, de a hagyomány a biztos, a karácsony ezért inkább a nosztalgiáról és a hagyományokról szól. Nem véletlen, hogy az adventi ünnepkör bestsellerei: a bejgli, a habcsók, a koldustallér, illetve a narancsív.

Utóbbi tökéletes gasztroajándék, kis ügyességgel otthon is elkészíthető, átlátszó üvegbe csomagolva, szalaggal átkötve verhetetlen meglepetés lehet. Pláne, ha a mesterfogásokat Auguszt József ismerteti. Aki korábban elrontotta, ezután nem fogja, a műhelytitkok ugyanis már nem titkok többé.

Így készül a narancsív!

Kézművesség a négyzeten: cuki kis karácsonyfa

És ha már kézművesség, lehet ezt fokozni. Auguszt József így emlékezik azokra az időkre, amikor a cég feldíszített fenyőket is repertoáron tartott. „Az Auguszt a két világháború között a budai oldal ikonikus cukrászdája volt, nagyapám, id. Auguszt József pedig a korabeli főváros megbecsült, népszerű polgára.

Akkoriban a bejglin, kuglófon, bonbonokon, aprósüteményeken kívül még egy karácsonyi különlegesség készült az Augusztnál: a saját termékekkel feldíszített, kis, ajándékba adható karácsonyfák. Sokan küldték ezt üzleti partnereiknek, ügyvédjüknek, orvosuknak.

Mivel nagyapám jóban volt a krisztinavárosi görögkatolikus templom plébánosával, a megmaradt karácsonyfákat az ünnepek után átvitette a szerb templomba, így vízkeresztkor az ortodox karácsony fényét is emelhették. A hagyomány tovább él, a Fény utcai üzletben újra készülnek a kis, 30 cm-es Nordmann-fenyőből kötött kézműves karácsonyfák, melyeket a megrendelő igényei szerint dekorálunk fel kézműves nyalánkságokkal.” 

(Borítókép: Tóth Milán)

Forrás: Index.hu - Kult rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek