Főoldal Bank Halálra ítélnék a készpénzt Svédországban, teljesen digitális fizetőeszköz jöhet

Halálra ítélnék a készpénzt Svédországban, teljesen digitális fizetőeszköz jöhet

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Per Bolund, a svéd pénzügyi piacokért felelős miniszter azt mondta, hogy a digitális fizetőeszközre való átállás lehetőségéről szóló hatástanulmányt 2022. november végén fejezik be. Az átállás lehetőségeit vizsgáló szakmai csapat vezetője Anna Kinberg Batra lesz, a svéd jegybank korábbi elnöke.

 Svédország az elsők között van a világon, ahol digitális valutát vezetnének be. Az ottani jegybank már most is dolgozik az Accenture-ral közösen egy olyan projekten, amely elektronikus koronát vezetne be blockchain technológiára alapozva.

Bolund a tervekhez kapcsolódóan kitért arra, hogy nagyon fontos, hogy a digitalizált fizetések biztonságosak és mindenki számára elérhetőek legyenek.

A svéd központi bank októberi adatai szerint rekord alacsony szintre csökkent a svédek készpénzhasználata a koronavírus idején, az ottani tranzakciók kevesebb mint 10%-át teszik ki a készpénzes fizetések.

Európában az EKB is foglalkozik a digitális euró gondolatával, legutóbb Fabio Panetta, az EKB igazgatósági tagja blogbejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, miközben a fogyasztók és a lakossági szektorban forgó pénz egyre inkább a digitális irányba halad, a közpénzt szintén korszerűsíteni kell, hogy az általa biztosított közjó a digitális korban is mindenki számára elérhető legyen. Ezért fel kell készülnünk szükség esetén a bankjegyekkel egyenértékű digitális euró kibocsátására:

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Bank rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek