Főoldal Technika és Tudomány Felhagytak az ausztrál vakcina klinikai tesztelésével, mert több résztvevőnél hamis HIV-teszteredményt mutatott

Felhagytak az ausztrál vakcina klinikai tesztelésével, mert több résztvevőnél hamis HIV-teszteredményt mutatott

2 megtekintés

Az ausztrál kormány megnövelte a többi fejlesztés alatt álló vakcinára vonatkozó megrendeléseket.

Tudományos javaslatra nem folytatják tovább a Queensland egyetem és a CSL biotechnológiai cég által közösen kidolgozott vakcina klinikai tesztelésével Ausztráliában – közölte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken. Az oltóanyag több résztvevőnél hamis HIV-teszteredményt mutatott.

A helyi oltóanyag egyike volt négy, fejlesztés alatt álló vakcinának, amelyekre az ausztrál kormány megrendelést adott le. Egy megállapodás alapján Canberra 51 millió adagot biztosított volna magának.

A CSL hangsúlyozta, hogy a klinikai teszteken résztvevők egyike sem lett HIV-fertőzött.

“Szeretném ezen a helyen kiemelni, hogy nincsenek káros egészségügyi reakciók és nincs semmilyen mód arra, hogy a vakcina HIV-fertőzést okozzon” – ismertette Andrew Nash, a CSL vezető tudományos szakértője, aki hozzátette, hogy a vakcinába beépítették a HIV-vírus egyik proteinjének a töredékét.

“Bár az egyetem kutatói megállapították, hogy a töredék fehérje egyáltalán nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot azok számára, akiknek beadták az oltóanyagot, ugyanakkor részleges antitest választ azonosítottak a teszt résztvevőinél” – mondta Greg Hunt egészségügyi miniszter, aki kifejtette, hogy ez közrehathat egyes HIV-tesztekkel, amelyek éppen ezeket az antitesteket keresik, és így hamis teszteredményt produkálnak. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez a kockázat ismert volt a fejlesztés elejétől fogva és arról tájékoztatták a tesztalanyokat is.

Egy másik szakértő arról beszélt, hogy megoldható lenne a probléma, de nem egyhamar, márpedig ellenanyagra most van szükség.

Morrison közölte, hogy a kormány megnövelte a többi fejlesztés alatt álló vakcinára vonatkozó megrendeléseket: az AstraZeneca esetében 33,8 millióról 53,8 millió dózisra a Novavax esetében pedig 40 millióról 51 millióra.

A 25 millió lakosú Ausztráliában mintegy 28 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 908-an hunytak el a kórban.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek