Főoldal Külföld Európa első állatbarát okosvárosa lehet az olasz Lucca

Európa első állatbarát okosvárosa lehet az olasz Lucca

2 megtekintés

Állatbarát „okosvárossá” fejlesztenék az észak-olaszországi Luccát, amely kutyasétáltatásra szánt útvonalakkal, s állatterápiás programokkal javítaná lakóinak és kis kedvenceik jólétét. Francesco Di Iacovo, a Pisai Egyetem professzora, az Ember-állat okosváros elnevezésű tervezet projektvezetője elmondta: 

az állatok társadalmunk nélkülözhetetlen részei, ám mégis legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk őket várostervezéskor.

A tervek között szerepel kifejezetten kutyasétáltatásra szánt útvonalak, parkok kialakítása, valamint egy olyan mobilalkalmazás is, amely megmutatja, hogy hol lehet megitatni a szomjas házikedvenceket. Az MTI beszámolójában olvasható, hogy az állattartás segít csökkenteni a szívbetegség kialakulásának kockázatát, valamint az elhízást, a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, elsősorban a fokozott fizikai aktivitás miatt. 

Kutatások szerint továbbá a háziállatok nyugtató hatással bírnak, erre épülnek az állatasszisztált terápiák is. Az angliai Yorki Egyetem közelmúltbeli tanulmánya pedig azt mutatta, hogy az állattartás jótékony hatással van az emberek mentális egészségére és csökkenti a magányosságérzetüket a koronavírus-járvány miatti korlátozások alatt. Di Iacovo szerint mindezek ellenére a városok gyakran csak higiéniai szempontból foglalkoznak az állatokkal, és kevés energiát fordítanak az ember-állat interakció támogatására.

Luccában éppen ezért a tervek között szerepel a háziállatok bevitele az iskolákba, idősgondozó intézményekbe oktatási és állatterápiás programokkal, valamint a velük való munkába járás és a tömegközlekedési eszközökön való szállításuk könnyítése is.

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek