Főoldal Külföld Boris Johnson már a megállapodás nélküli brexitre készíti országát

Boris Johnson már a megállapodás nélküli brexitre készíti országát

1 megtekintés

Komoly esély van arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak majd az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalások –jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtök este az MTI tudósítása szerint. Úgy fogalmazott, hogy eljött az ideje, hogy az ország felkészüljön “az ausztráliai típusú opcióra”. 

Ez valójában azt jelentené, hogy az átmeneti időszak lejárta után az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban. Ez utóbbi opció gazdasági kockázataira azonban folyamatosan figyelmeztetik a kormányt a brit üzleti élet legkülönfélébb érdekképviseletei. 

Boris Johnson ugyan hangsúlyozta, hogy kész folytatni a tárgyalásokat, és a vezető uniós tagállamok fővárosaiba is hajlandó ellátogatni a siker érdekében. De szerinte azonban immár “erőteljes lehetőség” egy olyan viszonyrendszer, amely sokkal inkább hasonlít az EU és Ausztrália kapcsolataira, mint az EU és Kanada kereskedelmi egyezményére.

A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy egy ilyen – akár az ausztrálhoz, akár az EU-Kanada közti szabadkereskedelmihez hasonló – viszonyrendszer 

nem jelenti azt, hogy ez egy rossz dolog, sokféle módja van annak, hogy ezt is mindkét fél előnyére fordítsuk”.

Beszámolt arról is, hogy tájékoztatta kabinetjét az EU-val folyó tárgyalások állásáról, és a kormány tagjai “erőteljesen egyetértettek” vele abban, hogy az asztalon lévő megállapodási lehetőségek nem felelnek meg az Egyesült Királyságnak. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy az EU az elmúlt hetekben “visszahozta” az ekvivalencia elvét. Ez azt jelenti, hogy Londonnak követnie kellene bármiféle új uniós szintű jogszabályt, ellenkező esetben az Egyesült Királyságnak büntetésekkel, szankciókkal, például büntetővámokkal kellene szembesülnie az EU részéről. Johnson szerint ez az elvárás

nem hasonlít egyetlen más szabadkereskedelmi megállapodáshoz sem,

és arra irányul, hogy az Egyesült Királyságot az EU “szabályozói vonzáskörében tartsa”.

Johnson és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda este három órán át tárgyalt Brüsszelben a megállapodás elérését hátráltató vitás kérdésekről. A két vezető megállapodott arról, hogy jóllehet a helyzet továbbra is nagyon nehéz, és változatlanul komolyak a nézetkülönbségek, David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője a következő néhány napban folytatja a megbeszéléseket.

A találkozón egyetértés született arról is, hogy vasárnapig határozott döntésre kell jutni a tárgyalások jövőjéről.

Dominic Raab brit külügyminiszter csütörtökön a BBC rádiónak nyilatkozva egyenes utalást tett arra, hogy bármilyen döntés szülessék is vasárnapig, az lesz a tárgyalások végleges kimenetele.

A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyik, valamint arról, hogy ha lesz megállapodás, azt milyen módon lehet majd kölcsönösen betartatni.

Ha sikerülne megállapodásra jutni, az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy a szerződés az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek